Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Vrijedno Udru...

Vrijedno Udruženje žena „Zlatne ruke Moštranke“ organizuje kurs šivanja i krojenja

Autor: Ajša Hindija

297

U.Ž. „Zlatne ruke Moštranke“ je jedno od onih udruženja koja su poznata i cijenjena i izvan visočkih granica. Vrijedne žene svakodnevno kreiraju nove planove, dolaze do novih ideja, rade humana djela i na mnogim sajmovima predstavljaju svoje radove, starobosansku tradicionalnu hranu, poslastice, pa čak prirodno i domaće voće i povrće. Zbog njihovog zapaženog angažmana, odlučili smo da porazgovaramo sa predsjednicom udruženja – Abazović Lejlom i članicom Vračo Naidom.

Za početak, kažite nam nešto više o vašem udruženju, kako uopće dolazite na ideju osnivanja istog?

-Naše udruženje je osnovano sa ciljem da unaprijedi žene srednje dobi, tj one koje žele nešto više u svom životu. Najgore je pasivno posmatrati oko sebe, a ne djelovati jer kada bismo svi mi dali od sebe po malo vremena, truda ili novca, svijet bi bio mnogo bolji. Naše udruženje se, također, bori za očuvanje naše kulture i tradicije, ali isto tako cilj nam je da osnažimo žene, kroz razne edukacije, radionice, plasiranje naših domaćih zimnica,sokova, džemova i sl.

Je li svrha udruženja samo pokretanje žena na rad i zalaganje, ili postoji još nešto u čemu uživate?

-Možemo istaći isto da smo uključeni i u humanitarni rad.Pomažemo bolesnim,siromašnim, a u dosadašnjim aktivnostima u 2o17. godini smo podijelili 5 plastenika i jednu kravu.Poklonili smo porodicama kojima je zaista potrebno da se potpomognu u ovim teškim vremenima. Sudjelovale smo i u mnogim apelima, dobrotvornom radu, itd.

Gdje se najbolje može predstaviti rad vašeg udruženja?

-Naše udruženje je učestvovalo u snimanju emisija „Stol za 4“  i „Kafa je gotova“. Tu smo predstavili naše udruženje, ali i naš grad i mjesnu zajednicu. Također, naše udruženje kroz razne sajmove i posjete drugim udruženjima želi istaći da je naše stanovništvo veoma vrijedno i pošteno. Nedavno smo sudjelovali i na sajmu u Prijekom, Visokom, sajmu u Zenici i mnogim drugim. Svugdje nas ima, a mnogi nas cijene jer prepoznaju domaći kvalitet!

Da li ste uspjele ostvariti sve planove osmišljene za ovu godinu? Kakve novitete spremate za sljedeću?

-Početkom ove godine smo organizovali kurs krojenja i šivanja gdje smo za jedan minimalni iznos, od kojeg smo samo platili majstoricu, obučili 30 žena koje su sada sposobne da rade i zarade. Mi se zaista borimo da pomognemo kome je pomoć potrebna, ali ne nailazimo svaki put na razumijevanje od onih koji bi nas trebali podržati.

Za kraj, donosimo informaciju da će U.Ž. početkom decembra organizovati kurs šivanja i krojenja za sve zainteresovane žene. Cilj ovog kursa je da osnaži žene i da im mogućnost da iz svojih domova dodatno ostvare prihode za sebe i svoju porodicu. Za prijavu i više informacija, zvati na broj: 061- 685-672 ili kontaktom na zvaničnoj FB stranici udruženja: https://www.facebook.com/zlatnerukemostranke/

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.