Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Vrijeme kada ...

Vrijeme kada su “Zanatlije” bile jedno od obilježja Visokog i kada neki nisu imali mjesta na zidinama, a kamo li u sportu

920
PODIJELI

Na Facebook stranici “Prijatelji Ilijaša” objavljena je fotografija tabele Međuopštinske lige “Sarajevo – Zapad”u sezoni 1988/1989. U to vrijeme FK Bosna je igrala treću Jugoslovensku ligu i naravno bila je prvi klub u Visokom, međutim “Zanatlije” su tu uvijek bile za pravu raju i znalo se vrlo često dešavati da njihove utakmice tih godina dolaze da gleda više gledalaca nego utakmice Bosne.

Te sezone “Zanatlije” su imale odličnu ekipu, što su potvrdili i stanjem na tabeli, drugi gradski rival FK Vitex koji nikada nije uspio postići ono što su “Zanatlije” također je bio na odličnom trećem mjestu. Sve su to činjenice koje ukazuju kakav se fudbal tih godina igrao u Visokom.

Nakon rata, “Zanatlije” su pokušale nekoliko puta da se vrate na stare staze najsimpatičnijeg gradskog sportskog kolektiva. Nisu uspjeli u tome, ponajviše iz razloga jer su jedno vrijeme zloupotrebljavani od strane NK Bosna kojoj je bio blokiran račun pa su “poslovali” preko računa “Zanatlija” što ostavlja mrlju sve i da su transakcije novca bile najčišće. Posljednji pokušaj kroz ONL je završio također neslavno, u početku je to bila lijepa i optimistična priča, na kraju je to završilo kao tužna i lihvarska priča pojedinaca koji u visočkom sportu 1988/89. nisu imali mjesta ni na zidinama oko stadiona kao gledaoci među pravom rajom, a nakon rata nikad nisu imali mjesta ni na klupi za rezervne igrače. Njihovi interesi u sportu i oko “Zanatlija”, to danas vidimo, nisu imali nikakve veze sa sportom i emocijama na ono što su “Zanatlije” značile pravoj raji iz koje se i rodio taj klub.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.