Naslovnica BiH Politika Vukićević: Vu...

Vukićević: Vučić dolazi da podstakne stabilizaciju i ekonomiju regiona

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević izjavio je Srni da dolazak predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo na regionalni samit zemalja zapadnog Balkana potvrđuje da su i Srbija, i njen premijer, spremni da intenzivno rade na stabilizaciji regiona i njegovom ekonomskom napretku.

48
PODIJELI

Vučić će učestvovati u Sarajevu na regionalnom samitu zemalja zapadnog Balkana u okviru razgovora i priprema za julski samit berlinskog procesa, koji će biti održan u Italiji. Činjenica da Vučić dolazi sada u BiH jeste dokaz da je Srbija spremna da radi na stabilnosti regiona. Vučićeva posjeta dolazi u veoma ozbiljnoj situaciji i u trenutku kada je cijeli region uzburkan – rekao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, Vučić dolazi u BiH s namjerom da doprinese stabilnosti regiona, ali i podstakne sprečavanje eskalacije kriza, odnosno normalizaciju odnosa, te da na validnosti dobiju zajednički projekti važni za povezivanje regiona, prvenstveno u infrastrukturi i energetici, kao i drugi.

– Konačno, region treba da pokaže da je sposoban da upravlja svojim krizama i da je sposoban da u vrijeme kriza može da vodi računa o razvoju regionalnih projekata na dobrobit naroda koji žive na zapadnom Balkanu – rekao je Vukićević Srni.

Iz Vijeća ministara BiH ranije je najavljeno da će predsjedavajući Denis Zvizdić 16. marta u Sarajevu biti domaćin Samita premijera zemalja zapadnog Balkana.

Cilj Samita je približavanje zemalja zapadnog Balkana EU i razgovor o regionalnim projektima koji se odnose na transportne i energetske infrastrukture, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Han i predstavnik Vlade Italije, zemlje domaćina Samita zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.