SvijetVW u Kanadi plaća 2,1 milijardu dolara odštete

VW u Kanadi plaća 2,1 milijardu dolara odštete

Njemački automobilski gigant Volkswagen će, zbog lažiranja podataka o emisiji štetnih gasova, u Kanadi platiti kaznu od 2,1 milion američkih dolara, a taj novac će biti isplaćen 105.000 osoba, prenosi agencija Anadolija.

Sudija Vrhovnog suda u Ontariju Edward Belobaba donio je presudu da ukupno 105.000 osoba, koje su u svojim automobilima imali dizelske motore Volkswagena, isplati između 5.100 i 8.000 dolara.

Nakon sudskih postupaka koji su pokrenuti na sudovima u Quebecu i Onatariu, njemački proizvođač automobila je prihvatio kaznu od 2,1 milijardu dolara, a počet će sa isplatom novca još danas.

Milioni vozila sa lažiranim podacima

Volkswagen je 2015. godine lažirao podatke o emisiji štetnih gasova na automobilima koji su prodani u Kanadi, te je na taj način za 40 puta više zagadio okolinu.

Proizvođač automobila je, nakon toga, prihvatio da je širom svijeta na 11 miliona dizel automobila ugrađen isti uređaj, te kako je za nanesenu štetu odvojen budžet od 6,5 milijardi eura.

visoko.ba / aljazeera.balkans


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE