SvijetWashington Post: Putin naredio hakiranje izbora u SAD

Washington Post: Putin naredio hakiranje izbora u SAD

O direktnoj umiješanosti Putina u nastojanju da se iznutra uruši izborni sistem SAD službe su saopćile bivšem predsjedniku Baracku Obami u avgustu, nekoliko mjeseci prije izbora u kojoj je na iznenađenje mnogih pobjedu odnio Trump, piše američki list.

U vrijeme napada, ali i praktično do samog glasanja, Hillary Clinton je prema anketama imala veliku prednost, zbog koje je praktično već viđena kao predsjednica.

Prema istom izvoru, ruski predsjednik naredio je napade kako bi Clinton nanio poraz ili bar štetu.

Istovremeno, kako piše Business Insider, predsjednik SAD-a indirektno je priznao da je Putin bio umiješan u hakovanje, prenosi portal Vijesti.me.

“Obamina administracija mnogo prije 8. novembra (dana izbora) znala je za rusko uplitanje u izbore. Ništa nisu uradili. Zbog čega?”, napisao je Trump jučer na Twitteru.

I u intervjuu za Fox, koji je Trump dao jučer, potvrdio je kako je “CIA dala Obami te informacije mnogo prije izbora”.

Putin je u nekoliko intervjua demantirao navode da je njegova vlada direktno uključena u cyber napad koji su doveli do ogromnih curenja mailova i podataka sa servera Demokratske stranke. Putin je ipak rekao da su možda neki “patriotski orijentisani” hakeri iz Rusije imali neke veze sa tim, ali da to svakako nije djelo zapolsenih u zvaničnoj ruskoj administraciji.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE