SvijetEvropaYildirim saopćio sastav rekonstruirane vlade

Yildirim saopćio sastav rekonstruirane vlade

Erdogan i Yildirim sinoć su održali višesatni sastanak iza zatvorenih vrata, a Erdogan je u Predsjedničkoj palati i danas primio Yildirima koji se nakon sastanka obratio novinarima i saopćio odluku o rekonstrukciji vlade.

U novom sastavu turske vlade, na čijem čelu je premijer Yildirim, funkcije zamjenika obnašat će Mehmet Simsek, koji je i do sada bio na toj poziciji, te Bekir Bozdag, Fikri Isik, Recep Akdag i Hakan Cavusoglu.

Na upražnjeno mjesto ministra pravde, umjesto Bozdaga, imenovan je Abdulhamit Gul, a na mjesto ministra odbrane, umjesto Isika, imenovan je Nurettin Canikli.

Ostali članovi kabineta su: ministrica porodice i socijalne politike je Fatma Betul Sayan Kaya, ministar za EU je Omer Celik, ministar nauke, industrije i tehnologije je Faruk Ozlu, ministrica rada i socijalne sigurnosti Julide Sarieroglu, ministar okoliša i urbanizma Mehmet Ozhaseki, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak, ministar omladine i sporta Osman Askin Bak, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Ahmet Esref Fakibaba, ministar carina i trgovine Bulent Tufenkci, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar razvoja Lutfi Elvan, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar finansija Naci Agbal, ministar obrazovanja Ismet Yilmaz, ministar šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu, ministar zdravstva Ahmet Demircan, a ministar transporta, pomorstva i informisanja Ahmet Arslan.

Kabinet turske vlade i dalje čini premijer, pet zamjenika i 21 ministar. Prema rekonstrukciji je u kabinetu 15 ministara i zamjenika premijera zadržalo svoje pozicije, šest članova kabineta je premješteno na nove funkcije, a u sastav kabineta je ušlo i pet novih članova.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE