BiHZa 30 dana u Federaciji umrla 31 beba

Za 30 dana u Federaciji umrla 31 beba

U junu je i osam beba rođeno mrtvo, što dovodi do alarmantnog podatka da je u Federaciji BiH za 30 dana umrlo 31 dijete.

Samo u Tuzlanskom kantonu u junu je umrlo 10 beba, uglavnom od srčanih anomalija, jer u BiH nema nijednog dječjeg kardiohirurga koji bi ih operirao odmah nakon otkrivene anomalije.

– U BiH 22 godine nakon rata nije odškolovan nijedan dječji kardiohirurg, niti je u nekom od kliničkih centara ustanovljena klinika u kojoj bi se stvorili uvjeti za njihov rad – navodi Avaz.

Jedini dječji kardiohirurg u BiH, koji je u Kliničkom centru u Sarajevu radio operacije kod djece uz mentorstvo doktora iz inozemstva, napustio je BiH i sada radi u Norveškoj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da BiH spada u zemlje s niskom stopom smrtnosti dojenčadi i ističu da se apsolutni broj umrle djece ne može komaprirati jer se on vezuje za broj živorođene djece i da se mijenja iz godine u godinu.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE