ZanimljivostiZa dobar san: Nipošto ne ustajte ako se probudite usred noći

Za dobar san: Nipošto ne ustajte ako se probudite usred noći

Ekspert za san i spavanje dr Majkl Brojs savjetuje da dvije stvari ne treba učiniti kad se probudite usred noći. Jedan od najpoznatijih stručnjaka na svijetu kaže da nikad ne ustajete iz kreveta, osim ako zaista ne morate, čak ni u toalet. Tačnije, on savjetuje da čak ni oči ne otvaramo.

Doktor tvrdi da, ukoliko odete do kupatila, a ne osjećate baš prijeku potrebu, ili samo odlučite da sjednete na krevet, broj otkucaja srca raste i teško je da ćete ponovo brzo utonuti u san. On savjetuje da, ukoliko ste budni, ne smijete da gledate na sat ili da uzmete mobilni.

Navodno, ukoliko pogledate na sat, vaš mozak se uznemiri i potpadne pod stres, a to su dvije situacije u kojima se osjećate vrlo loše i odmažu kod pokušaja da zaspite. Zato je doktorova preporuka da, kad se probudite usred noći, ostanete da ležite i što manje otvarate oči.

b92.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE