Naslovnica Preporuka Teme Za Jugoslavij...

Za Jugoslavijom najviše žale građani Srbije i BiH

84
PODIJELI

Regionalno istraživanje “Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Europe” pokazuje da za bivšom Jugoslavijom najviše žale stanovnici Srbije i BiH, a najmanje građani Hrvatske i Kosova.

Rezultati regionalnog megaprojekta s čak 10.500 ispitanika svjedoče da su građani Hrvatske, odmah iza Kosovara, najlojalniji svojoj novoj državi. U Srbiji za Jugoslavijom žali čak 71 posto stanovnika, u BiH visokih 68 posto, u Crnoj Gori oko 63 posto, u Makedoniji oko 45 posto, a u Hrvatskoj 18 posto građana. Rekorder je ipak Kosovo u kojem svega pet posto stanovnika žali zbog raspada Jugoslavije, prenosi tportal.hr.

U  BiH, državnu himnu u prosjeku voli 44 posto stanovnika, a zastavu njih oko 60 posto.

Usporedbe radi, srpsku himnu voli 80 posto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 posto, dok čak 97 posto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 posto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom.

Projekt čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi začet je 2011., daleko na sjeveru Europe. Inicirao ga je i organizirao profesor Pål Kolstø sa sveučilišta u Oslu, a financirao Norwegian Research Council. 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.