Lokalne TemeZa kvalitetnije odrastanje i rad - Mr. sci. Nermina Vehabović-Rudež predstavila inspiracijske...

Za kvalitetnije odrastanje i rad – Mr. sci. Nermina Vehabović-Rudež predstavila inspiracijske kartice za mlade

“Nije pogrešno griješiti, pogrešno je ništa ne naučiti iz greške”, kaže jedna od inspiracijskih kartica, koju je večeras u Zavičajnom muzeju u Visokom predstavila uvažena Visočanka, magistrica, psiholog i psihoterapeut Nermina Vehabović-Rudež.

Kroz dugogodišnji rad sa mladima mr. sci. Vehabović-Rudež je uvidjela moć motivacije koji djeluje na mlade osobe. Inspiracijske kartice, navodi gospođa Nermina nisu samo za mlade, već i za osobe koje rade s njima, njihove profesore, nastavnike i pedagoge, jer motivisani mladi ljudi ulagat će više truda u svoj rad, ali prije svega lakše će se suočavati sa poteškoćama koje im “staju na put”. Kvalitetnije odrastanje i odgoj ostvarit ćemo inspirirajući ih da njihove greške, problemi i poteškoće jesu savladivi.

Tokom promocije kartica Nermina je uz pomoć učenika iz osnovne i srednje škole simulirala početak časa matematike i demokratije, pokazavši profesorima na koji način mogu pomoći đacima da se taj dan u školi osjećaju ugodinije i inspirativnije.

O inspiracijskim porukama za mlade i njihovom značaju ne samo za mlade, već i za profesore i nastavnike koji rade s njima govorile su prof. Efedina Čehajić i prof. Ranka Katalinski.

Prof. Čehajić je između ostalog navela da “mladima govorimo da budu pozitivni, ali im ne kažemo šta zapravo to znači”, te je dodala da mnogo puta pročitamo nešto na internetu što nas inspiriše, to podijelimo i sa prijateljima, ali to zapravo ne praktikujemo, navodi koliko je značajan rad sa mladima i koliko im inspiracija u radu pomaže.

O značaju inspirativnih kartica je govorila i prof. Ranka Katalinski govoreći o mladim osobama, pogotovo onima kojima često opada samopozadnje, što se često dešava u periodu od prvog do drugog razreda srednje škole i koliko je upravo njih važno inspirisati i raditi s njima da se osjećaju bolje i da rade na sebi, da se izgrađuju i rastu kao ličnosti.

A interesantna je i činjenica da je u dizajnu samih kartica učestvovala Nerminina kćerka – Hana Rudež, tako da se pored inspirativnih riječi sa jedne strane, mogu naći i prelijepe slike s druge strane kartice, što možete pogledati u našoj fotogaleriji.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE