ZDKZa novu toplanu Zeničanima nedostaje pet miliona KM

Za novu toplanu Zeničanima nedostaje pet miliona KM

Grad Zenica do 15. jula morao bi da osigura pet miliona KM, kao učešće u finansiranju projekta joint venture kompanije, koja bi trebala da nosi naziv “Toplana Zenice”.

Nova kompanija bi u narednom periodu trebala da riješi pitanje daljinskog grijanja stambenih i poslovnih prostora u gradu.

Finansijski direktor komanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta i menadžerica zašite okoliša Azra Sivro posjetili su Gradsku upravu Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića upoznali o realizaciji projekta izgradnje novih kotlova na zemni gas i interne plinove, koje bi kompanija koristila za svoju proizvodnju uz višestruko ekološki prihvatljivije uslove.

Kako je poznato, u proljeće 2016. godine sa ArcelorMittal Zenica počeli su pregovori oko formiranja joint venture kompanije u kojoj bi Grad Zenica sa 20 posto osnivačkog učešća bio suvlasnik iste. Kako je Grad Zenica kreditno nesposoban i nije u mogućnosti izdati kreditne garancije, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem već mjesecima pokušava obezbijediti iznos od 5 miliona KM potrebnih za investiranje u kompaniju koja bi trebala nositi ime Toplana Zenica.

“Danas su nam dali doznanja da je 15. juli ove godine krajnji rok do kojeg će čekati učešće Grada u projektu. Oni bi nakon toga krenuli sa gradnjom kotlova za svoju proizvodnju, što ne bi moglo osigurati toplotu za grijanje grada. Obje strane saglasne su da bi to bio veliki udarac za građane Zenice. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo ukoliko ne uspijemo osigurati ovaj kapital, jer su nam svima još uvijek u sjećanju slike iz prošle zime kada su nam dotrajali kotlovi pucali na temperaturi od minus 22 stepena”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Problem osiguranja sredstava bit će prezentiran na narednoj sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj za 29. juni, a predstavnici Grada Zenice i ArcelorMittala Zenica pomoć u realizaciji projekta, vrijednog više 40 miliona eura, koji je od strateškog interesa za građane Zenice, zatražili su od Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH.

S ciljem osiguranja grant sredstava ostvareni su kontakti i sa vladama nekih država EU i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE