KolumneZa Visoko.co.ba piše dr. Zijad Handžić: Alergijska hunjavica

Za Visoko.co.ba piše dr. Zijad Handžić: Alergijska hunjavica

Rhinitis je upala sluzokože nosa. Bolest počinje tako da se poslije kihanja pojavljuju izlučevine (sekret) koji nadražuju nos i gornju usnu. Osoba ima osjećaj začepljenosti nosa, javlja se blaga glavobolja, oči počinju da suze, a glas ima tzv. nazalni prizvuk. Rhinitis ima četri forme koje imaju slične simptome. Pored alergijske hunjavice postoji virusna, bakterijska i vazomotorna forma.

Virusni rhinitis

Ovaj oblik rhinitisa izazivaju tzv. rhinovirusi koji se nalaze u zraku i prenose se sa čovjeka na čovjeka kihanjem i kašljanjem. Na pojavu ove vrste upale jako utiče oslabljen imuni sistem, psihička prenapregnutost, nedovoljno uzimanje vitamina, slaba ishrana, opšta oslabljenost organizma kao i fizičke anomalije, devijacija nosne pregrade i tzv. adenoidne vegetacije. Znatan uticaj za nastajanje bolesti ima i okruženje u kojem čovjek živi i radi: gasovi koji nadražuju sluzokožu nosa, prašina, kao i upotreba prevelike doze lijekova pri liječenju upaljene nosne sluzokože. Nakon prve faze koja traje nekoliko sati do dva dana, a manifestuje se kroz suhoću, škakiljanje, otežano disanje i kihanje, slijedi faza u kojoj se stvara dosta izlučevina, a koja može da traje do sedam dana. U ovoj fazi je nos, i pored čestog kihanja, najjače i najupornije začepljen. Simptomi ove vrste rhinitisa nisu osobito neprijatni.

Virusni rhinitis može se tretirati kao izdvojena forma bolesti, ali i kao dodatni simptom gripoznog oboljenja sa svim ostalim karakteristikama gripe.

Kod ovog oblika rhinitisa homeopatija može pomoći jačanjem imunog sistema i smanjenjem phihičke prenapregnutosti.

Bakterijski rhinitis

Pojedine vrste bakterija koje postoje na sluznici nosa ne izazivaju probleme jer su u ravnoteži sa ostalim mikroorganizmima nosne sluznice. Ukoliko se, zbog prehlade, izazove povreda sluznice nosa, ove bakterije počinju ubrzano da se razmnožavaju i izazivaju tzv. bakterijski rhinitis. Ova vrsta rhinitisa ima slične simptome kao i ostale vrste rhinitisa, ali se u ovom slučaju mogu pojaviti i upale koje se mogu prenijeti na okolne organe, kao npr. ždrijelo, bronhije, sinuse, uši.

Homeopatija, u ovom slučaju, može imati znatan učinak podizanjem imunog sistema, te direktnim djelovanjem na upaljeni organ, sanirajući upalu.

Vazomotorni rhinitis

Ovaj oblik rhinitisa je sličan alergijskoj hunjavici, ali uzročnik nije polen već su u pitanju drugi faktori kao npr. udisanje nadražujućih gasova, pare i prašine. Osim toga, izazivač vazomotornoh rhinitisa može biti i hormonalna neravnoteža (neregulisan menzes, menopauza, povećano lučenje štitne žlijezde, dijabetes, oslabljena funkcija jetre). Simtomi su slični onima alergijske hunjavice, odnosno, jako kihanje, obilne izlučevine, začepljenost nosa. Za razliku od alergijske hunjavice, napadi kihanja, u ovom slučaju, nisu neprekidni i javljaju se periodično. Napadi mogu da traju nekoliko minuta, ali i satima, a pauze između napada različito dugo traju.  Pri alergotestiranju, u ovom slučaju, nikada se ne pokazuje alergija na polen, jer je nema.

Homeopatijom se, kod vazomotornog rhinitisa, najbolji rezultati postižu uspostavljanjem hormonalne ravnoteže, kao i drenažom, tj. čišćenjem organizma od svih štetnih tvari koje je čovjek unio u organizam.

Alergijski rhinitis

Alergija je reakcija organizma na tvari (alergene) koje unosimo u organizam i na koje organizam reaguje odbranom tako što stvara tzv. antitijela.  Alergijske manifestacije zavise od vrste alergena i mjesta unošenja alergena u organizam. Alergeni mogu ući u organizam preko kože, disajnih puteva i probavnih organa. Reakcije se uvijek javljaju na mjestu unošenja alergena: na koži se to manifestuje pojavom utrikarije (koprivnjače) i alergijskog dermatitisa, na disajnim putevima u vidu alergijske hunjavice, a na probavnim organima u specifičnim reakcijama probave.

Alergijski rhinitis se razlikuje od infekcijskog po tome što se javlja uvijek u isto vrijeme, bilo početkom godine, bilo početkom ljeta. To je zbog toga što je zrak u to vrijeme pun polena koji izaziva ovu bolest i jednostavno dopire do osobe podložne alergijskim reakcijama. Iako je alergijski rhinitis najčešće uzrokovan polenom, njega mogu izazvati i drugi agensi kao npr. kućna prašina i životinjska dlaka, a u tim slučajevima navedeni simptomi traju tokom cijele godine.

Alergijski rhinitis, ukoliko se ne liječi, može postati hronični, zbog čega onda može da se aktivira i nekim drugim, a ne samo izvornim, alergenima. Ukoliko se alergija, uključujući i one sa najmanjim reakcijama i simptomima, ne liječi, može doći do komplikacija u vidu upale sinusa, problema sa disajnim putevima, te upala u predjelu nosa i grla. Pravovremenim liječenjem i najmanjih alergijskih reakcija, navedene komplikacije se mogu jednostavno spriječiti.

Polenska hunjavica će biti detaljnije opisana jer je najčešća alergijska reakcija organizma na polen (pelud), kojeg je u proljeće i ljeto, u fazi cvjetanja biljaka, pun vazduh. Zbog toga se jednostavno unosi u organizam preko disajnih puteva izazivajući reakciju organizma nazvanu alergijska hunjavica (Rhinitis alergicca). Koncentracija polena u zraku zavisi od klimatskih uslova i stepena vegetacije određenog područja. Počinje u rano proljeće. U aprilu i maju stvara se polen bagrema i lipe, početkom jula raznih vrsta trava i vrijeska, a od polovine augusta pa do početka oktobra, ambrozije, kukolja i drače. U gradu je najveća koncentracija polena uvečer, a u vangradskim područjima u jutranjim satima. Polenska hunjavica je u stalnom porastu, jer promjena klime i globalna otopljavanja pogoduju vegetaciji. Osim toga, na porast ove vrste hunjavice utiče „moderan“ način života unošenjem pesticida, konzervansa i drugih štetih hemijskih substanci,  čime odbrambeni mehanizam čovjeka se sve više iscrpljuje i slabi. Polenska hunjavica javlja se u različitim formama, ali kod svih oblika uvijek je isti mehanizam nastanka bolesti. To je alergijska reakcija tijela u dodiru sa supstancama (alergenima) koji tu reakciju izazivaju. Često kihanje, vodenasto izlučivanje sekreta iz nosa, crvenilo i suzenje iz očiju i blaga glavobolja, naročito u predjelu čela, su osnovni simptomi bolesti. Korisna pomoć kod polenske hunjavice su tzv. polenski kalendari. Oni obavještavaju osobe sklone alergiji kada u njihovom životnom okruženju cvjetaju pojedine biljke koje im izazivaju alergijsku hunjavicu. Savjetuje se da u to vrijeme što manje vremena provode na otvorenom. Dijagnoza polenske hunjavice se postavlja alergološkim kožnim testovima, laboratorijskim pretragama krvi da bi se utvrdilo da li u krvi ima povećani broj eozinofila (vrste bijelih krvnih zrnaca), zatim putem brisa, te iskašljenog šlajma. Farmaceutski proizvodi koji nam stoje na raspolaganju mogu ublažiti ali ne i u potpunsti izliječiti bolest. Pri liječenju najčešće se primjenjuju antihistaminici, kortikosteroidi i razne vrste sprejeva.

Kao vrlo djelotvoran pristup liječenju alergijske hunjavice, kroz moje iskustvo u liječenju, pokazala se istovremena primjena fitoterapije i homeopatskog tretmana. Fitoterapija umanjuje stres i anksioznost primjenom mješavine ayurvedskih  ljekovitih biljaka koje postižu stanje relaksacije tzv.“azijatski mir“, dok homeopatski lijekovi jačaju imuni sistem koji blokira dejstvo alergena, uzročnika alergijske reakcije, kod polenske hunjavice.

Dr. Zijad Handžić završio je 2001. godine studij klasične homeopatije pri ‘The London International Collage of Homeopathy’, a 2004. godine postdiplomski studij klasične homeopatije pri ‘Homeopaths without Borders Netherlands’. Od 2001. godine uspješno se bavi liječenjem oboljelih pomoću homeopatije. Pored homeopatije, također se bavi i liječenjem klinički ispitanim ljekovitim biljem koje je najučinkovitije za liječenje određenih bolesti.

mob: 062 564 053 e-mail: zijad.handzic@gmail.com

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE