ZDKKulturaZabranjeno pušenje i Atomsko sklonište: Dva muzička spektakla ovog ljeta u Zavidovićima

Zabranjeno pušenje i Atomsko sklonište: Dva muzička spektakla ovog ljeta u Zavidovićima

Prvi najavljen koncert je sredinom narednog mjeseca kada će u sklopu Street Basket turnira ispred platoa Gradske dvorane nastupati Zabranjeno pušenje.

Iz Sportsko-kulturnog udruženja građana “Animus Zavidovići”, koje stoji iza organizacije turnira i koncerta, istakli da Zavidovići na ovako velik događaj čekaju najmanje 15 godina.

“Najmanje 15 godina unazad našem gradu nije pripala čast da se jedna ovako lijepa i pozitivna priča dogodi te da svi zajedno u njoj uživamo. Organizatori drugog po redu Street Basket turnira, ozbiljnim pristupom, zajedničkim snagama udruženja i dobrih ljudi, ove godine su otišli stepenicu više i od malog grada odlučili napraviti centar kulturno-sportskih zbivanja”, kazali su iz udruženja “Animus”.

Pomenuti turnir uvršten je u kalendar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) 3×3 turnira. Na taj način Zavidovići su u istom rangu s velikim centrima kao što su Zagreb, Sarajevo i Banja Luka. Turnir je zakazan za 15.07., a na isti dan bit će održan i koncert.

Zabranjeno pušenje je jedan od najpopularnijih bendova u regionu

U osmom mjesecu najavljen je koncert Atomskog skloništa povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja navijačke skupine “Rockers”.

“Sigurno da smo dugo razmišljali koga dovesti na obilježavanje ovog značajnog jubileja, moramo reći da je Atomsko sklonište nešto što će sigurno obradovati starije ljubitelje rok muzike, a sigurni smo da će i mlađi uživati uz muziku Brune Langera i ekipe. Mišljenja smo da će ovo biti istinski muzički spektakl koji odavno nije bio u našem gradu”, kazali su organizatori.

Atomsko sklonište u Zavidovićima će nastupati 12.08. u Gradskoj dvorani. Ova pulska grupa slavu je stekla u doba socijalizma i bivše države kada su u svojim tekstovima obrađivali socijalne, političke i antiratne teme. Ono što ih je izdvojilo iz tadašnjeg mora bendova su proročanski tekstovi u kojim su glavne teme ratovanje, nekontrolirani razvoj civilizacije i loše stanje u društvu.

Bitno je istaći da krajem ovog mjeseca u Retro Pubu ponovo nastupa grupa Galija. A lider ove grupe prilikom prvog nastupa u razgovoru za Zdici.info pozitivno je govorio o Zavidovićima.

“Kada mi dođemo u Zavidoviće i slična mjesta mi vidimo ono vrijeme koje odzvanja u nekadašnjim najboljim danima ove naše civilizacije koja je bila na vrhuncu”, kazao je tada Nenad Milosavljević.

Po najavljenim događajima, u naredom periodu Zavidovići će se izdvojiti iz gradova u okruženju i kulturološki ponovo zasijati kao što je to nekada bilo, a čega se prisjetio i Senad Bašić prilikom gostovanja u Zavidovićima.

“Ovdje sam igrao 1999. godine „Biće, biće“, tada se još ništa nije oporavilo od rata, ali pamtim tu predstavu jer je bilo tako krcato kao da su cijeli Zavidovići gledali”, kazao je Senad za Zdici.info.

Zavidoviće nakon toliko vremena očekuju dva velika događaja koji će mlađim generacijama donijeti nešto novo, dok će stariji imati priliku prisjetiti se mladosti uz “Fikretu”, “Fildžan viška”, “Baladu o Pišonji i Žugi”, “Žuti kišobran”, “Olujnog mornara”, jer za sve ovo “Treba imat dušu”.

 

 

Visoko.co.ba/Zdici.info

 

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE