SvijetRegijaZaev dao rok od 10 dana Ivanovu da mu dodijeli mandat

Zaev dao rok od 10 dana Ivanovu da mu dodijeli mandat

Zaev je zatražio od bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog da do utorka, 2. maja preda dužnost novoizabranom predsjedniku parlamenta Talatu Džaferiju.

Džaferi je danas najavio formiranje stabilnih i funkcionalnih institucija i poželio brz oporavak poslanicima i policajcima, koji su povrijeđeni u jučerašnjim incidentima u Sobranju.

Džaferi je istakao da je stuacija u Makedoniji takva da traži brzo formiranje novih institucija koje će biti funkcionalne, stabilne i u skladu sa zakonima.

SDSM i stranke iz albanskog bloka izabrali su juče za predsjednika parlamenta Džaferija, člana Demokratske unije za integraciju i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije.

Nakon izbora Džaferija grupa pristalica građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju” upala je u zgradu parlamenta, demolirala prostorije i napala poslanike vladajuće koalicije.

Policija je saopštila da je u neredima povrijeđeno više od stotinu osoba i da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiu smijenio je danas šefa operativnog šataba MUP-a i direktora Biroa za javnu bezbjednost Mitka Čavkova zbog sinoćnjih dešavanja u Sobranju.

U Makedoniji je trenutno mirno. Jake snage policije nalaze se oko zgrade Sobranja, a započelo je i uklanjanje šatora koji su tokom protekle noći postavili demonstranti.

Pristalice pokreta “Zajedno za Makedoniju” i večeras su protestvovale protiv takozvane “tiranske platforme” političkih partija makedonskih Albanaca.

Tokom okupljanja ispred kancelarije Evropske unije u Skoplju, oni su poručili da se ne odriču vanrednih parlametnarnih izbora na kojima će građani odlučiti kome će dati mandat da upravlja državom.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE