BiHPolitikaZajednička strategija djelovanja prema višim nivoima vlasti

Zajednička strategija djelovanja prema višim nivoima vlasti

Razgovarano je i o definiranju odnosa i načina upravljanja u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” i Narodnom pozorištu u Tuzli, zbrinjavanju šljake iz Termoelektrane Tuzla, kao i zakonskoj regulativi u oblasti aerozagađenja.

Kada je u pitanju donošenje zakona i podzakonskih akata na federalnom i državnom nivou, a koji direktno ili indirektno utiču na prihode Tuzlanskog kantona, te Grada Tuzle i općina u Tuzlanskom kantonu premijer Gutić i gradonačelnik Imamović su se složili da je neophodno utvrditi zajedničku strategiju djelovanja prema višim nivoima vlasti.

Kako je ocijenio Gutić sadašnji prijedlog Zakona o porezu na dohodak u Federaciji BiH direktno bi se oštetili budžeti gradske uprave Grada Tuzle, svih općina u Tuzlanskom kantonu, te Tuzlanskog kantona.

– Također tu je i već poznata priča o Zakonu o raspodjeli javnih prihoda i Zakonu o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, te nam tu potreban zajednički i koordiniran nastup prema višim nivoima vlasti – stav je premijera Gutića.

On je prezentirao plan izrade kantonalnog zakonskog rješenja, kojim bi se kreirao alat za kontrolu indivudualnih ložišta kao jednih od najvećih aero zagađivača ovog kraja u zimskom periodu, pozivajući gradsku upravu da učestvuje u javnoj raspravi.

Razgovaralo se i o ideji zbrinjavanja šljake iz Termoelektrane Tuzla u napuštenim jamama Rudnika soli u Tušnju, a tim projektom, rečeno je, osigurala bi se stabilnost terena u Tuzli, saopćeno je iz Ureda premijera Tuzlanskog kantona.

Imajući u vidu značaj ovog projekta, te benefite koje bio on mogao da poluči u narednim danima, najavio je Gutić, bit će upriličen sastanak svih relevantnih aktera da bi se krenulo u izradu elaborata o mogućnosti realizacije projekta.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da se radi o projektu koji donosi dobrobit za sve jer se njime rješava pitanje sigurnosti jame i prostora oko jame, a Termoelektrana bi dobila mjesto za odlaganje šljake u naredne tri godine.

Dogovoren je i način upravljanja i način izbora upravljačkih struktura u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” i Narodnom pozorištu u Tuzli, u kojima Grad Tuzla i Tuzlanski kanton imaju podijeljena osnivačka prava.

Gradonačelnik Imamović prezentirao je inicijativu za izmjene Ustava Federacije BiH i racionalnije unutrašnje administrativno uređenje, a premijer Gutić je kazao da taj prijedlog znači ekonomsko jačanje Federacije, no podsjetio je da je za realizaciju te ideje neophodno osigurati konsenzus svih etničkih grupa u Federaciji.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE