NekategorisanoZamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić smatra je da je...

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić smatra je da je Narodna skupština Republike Srpske trebalo da pozove pravne i finansijske stručnjake iz bankarske oblasti da bi se utvrdilo da li bi eventualnim usvajanjem zakona o osiguranju depozita u bankama BiH bile prenesene nadležnosti i nastupile štetne posljedice za Republiku Srpsku i Agenciju za bankarstvo Srpske.

On tvrdi da se prenos nadležnosti nedvosmisleno manifestuje novim ovlašćenjima Agencije za osiguranje depozita BiH koja se odnose na kontinuirano “praćenje i sankcionisanje” banaka.

“U tom smislu Upravni odbor Agencije donosi i `Standarde kvaliteta upravljanja bankama`. Agencija je po novom rješenju ovlašćena da vrši kontrolu `svih` izvještaja, uključujući neposrednu kontrolu u banci koje je do do sada mogla vršiti samo Agencija za bankarstvo Republike Srpske”, ističe Bosić u saopštenju.

On dodaje da Agencija za osiguranje depozita BiH, takođe, može naručiti ciljanu reviziju izvještaja banke, što je isključivo ovlašćenje Agencija za bankarstvo Srpske iz Zakona o bankama.

Bosić kaže da za rukovodstvo Narodne skupštine nije prenos nadležnosti to što Agencija za osiguranje depozita BiH može suspendovati članstvo neke banke iz Srpske u sistemu osiguranja depozita samo obavještavajući nadležne agencije o tom aktu, bez saglasnosti Agencije za bankarstvo Srpske.

“Iako smo na poziv predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića dostavili detaljno obrazloženje i tumačenje spornih odredbi zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, predstavnici vladajuće koalicije su ignorisali naša upozorenja i protumačili da nema prenosa nadležnosti, po principu da je babi milo ono što joj se i snilo”, navodi Bosić u saopštenju.

Čubrilović predložio akte koji su pripremljeni u skladu sa propisima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović na današnjoj sjednici Kolegijuma za dnevni red sjednice parlamenta predložio je sve akte koji su pripremljeni u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom o radu Narodne skupštine.

Čubrilović je upoznao članove Kolegijuma da je dobio mišljenje Ministarstva finansija Republike Srpske, u kome se navodi da u novom tekstu Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH nije predviđen prenos nadležnosti na nivo zajedničkih institucija.

“Ministarstvo finansija dostavilo nam je informaciju u kojoj se nedvosmisleno navodi da Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH ne sadrži elemente prenosa nadležnosti”, istakao je Čubrilović.

U mišljenju resornog ministarstva navodi se da su u novom tekstu zakona, koji je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, uvaženi ranije izneseni stavovi Ministarstva finansija Republike Srpske u vezi sa pitanjem nadzora nad bankarskim sektorom, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske danas je jednoglasno utvrdio predloženi dnevni red sjednice Narodne skupštine koja je zakazana za 25. april.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE