ZDKZaplijenjena 82 kilograma heroina na području Zenice

Zaplijenjena 82 kilograma heroina na području Zenice

U pošiljci koja je u Zenicu stigla iz Bugarske otkrivena su 82 kilograma heroina, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 12 miliona maraka. Ova, za BiH, rekordna zapljena heroina plod je saradnje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje.

Nakon informacije Obavještajno-sigurnosne agencije BiH o materiji koja je posjećala na heroin, službenici UIO-a BiH detaljno su pregledali kamion iz Bugarske i otkrili da se radi o 82 kilograma droge, tržišne vrijednosti veće od 12 miliona maraka.

«Policijski službenici SIPA-e, u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, 19.7.2017. godine na području Zenice pronašli su i oduzeli oko 82 kilograma supstance koja svojim izgledom i svojstvima asocira na opojnu drogu heroin. Aktivnosti su izvedene uz nadzor dežurne tužiteljice Tužiteljstva BiH», saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nakon što su službenici UIO-a otkrili materiju koja asocira na heroin, pozvali su kolege iz SIPA-e koji su posebnim testerima utvrdili da se radi o heroinu.

«Ovo je najveća zapljena heroina u BiH – radi se o 82 kg heroina i tržišna vrijednost ove droge procjenjuje se na više od 12 miliona maraka», istakao je Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja heroina korištena je specijalistička oprema koju je Upravi za indirektno oporezivanje donirala Vlada SAD-a.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE