Lokalne TemeZašto Kanton iz svog budžeta direktno pomaže rješenje vodosnabdijevanje Zenice, dok se...

Zašto Kanton iz svog budžeta direktno pomaže rješenje vodosnabdijevanje Zenice, dok se Visoko samostalno zadužuje 9.000.000KM?

Visoko je za potrebe rješavanja vodosnabdijevanja zadužilo se kod EBRD 9.000.000KM koje će vraćati građani Visokog iz javnog proračuna. Ta sredstva bit će dovoljna da se oko 11.500 stanovnika priključi na vodovodnu mrežu. Ranije je najavljeno je da će projekt biti završen krajem 2019. godine, a kredit vraćen za 15 godina.

Za razliku od Visokog koje će iz svog javnog proračuna i po (ne)povoljnim uvjetima od EBRD rješavati pitanje vodosnabdijevanja Vlada ZDK usvojila je na svojoj sjednici odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja za projekat izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“ u iznosu od 14,3 miliona eura. Čime će biti rješeno pitanje vodosnabdijevanja Zenice i nekoliko gradova iz SBK. Od ukupnog iznosa, Kanton će vratiti 3 850 000 eura i to iz sredstava vodnih naknada, Grad Zenica 7,62 miliona eura, a Federalni fond za zaštitu okoliša 5,5 miliona eura. Postavlja se pitanje zašto Kanton na ovaj način izlazi u susret Zenici, a zašto na isti način nije izašao u susret Visokom ili nekom od ostalih 11 gradova ZDK po identičnim uslovima kao i slučaju Zenice?

Ovdje se čak radi i o sumnjivim poslovima obzirom da je formirano zajedničko preduzeće između dva kantona (ZDK i SBK) o kojem premijer ZDK Miralem Galijašević u izjavi za Radio Federacije kaže da ne zna ništa i da nije uopšte informisan o aktivnostima ovog preduzeća koje nije doraslo povjerenom mu zadatku.

Šta za krajnjeg potrošaća znači krediz EBRD koji je uzela Općina Visoko?

Voda

Trenutno postoje tri kategorije kupaca kada je u pitanju JKP”Visoko”, to su: Domaćinstva, Komercijalni/Industrijski i Javne institucije/organizacije. Trenutno kubik vode za domaćinstva iznosi 0,60KM, a prema potpisanom ugovoru on bi već 2018.godine  iznosio 1KM, dok bi 2019. cijena opet bila povećana na 1,20KM i tako bi bilo i 2020.godine. Cijena vode po kubiku za ostale dvije kategorije bi odmah od naredne godine iznosila 1,20KM.

Kanalizacija

Kada je u pitanju kanalizacija, trenutno tu uslugu plaćamo 38% od utroška voda za protekli mjesec. Domaćinstva već naredne godine će plaćati 0,40KM po metru kubnom. Za deset pfeninga se iznos uvećava 2019.godine i iznosi 0,50KM po metru kubnom, a isto tako i u 2020.godine kada ćemo tu uslugu plaćati 0,60KM po metru kubnom. Situacija sa ostale dvije kategorije je malo drugačija, oni u 2018, 2019. godini će plaćati 0,50KM po metru kubnom dok bi u 2020.godini ta usluga bila uvećana na 0,60KM po metru kubnom.

Između ostalog u ugovoru stoji. Nefakturisana voda (uključujući tehničke i komercijalne gubitke) neće biti veća od 40% do 31.decembra 2017.godine i 35% do 2019.godine.

95% godišnjih faktura će biti plaćeno u roku od 90 dana do 31.12.2020.godine

30.000 ljudi će imati pristup pitkoj vodi (putem vodovodne mreže) u roku od dvije godine nakon prvog povlačenja Zajma.

Šta je zapravo EBRD kredit?

EBRD ima generalne uvjete kod zaključivanja ugovora o zaduživanju i oni su dosta nepovoljni ukoliko dužnik nije država, entitet ili izrazito bogata općina ( što je rijetkost).
Prema tim uvjetima dužnik koji finansira izgradnju ili rekonstrukciju vodovoda ( a s ciljem osiguranja redovnog servisiranja kredita) može odabrati dvije opcije :
1. povećanje cijene vode svim korisnicima čime bi veću cijenu plaćali i oni koji i sada imaju vodu – znači, za istu uslugu i isti kvalitet duplo viša cijena;
2. JKP može odabrati opciju smanjenja broja zaposlenih, što zavisno od visine zaduženja može biti i do 50% ( istina dužnici su se rijetko odlučivali za ovu opciju).

Također, kod zaduživanja za izgradnju i rekonstrukciju, treba prethodno temeljito pripremiti projekat, odrediti termine i dužinu trajanja pojedinih radova ( tzv. mrežno planiranje), i završiti procedure ( lokalne, entitetske i državne za zaključivanje Ugovora, zakonske koje se tiču ratifikacije na Predsjedništvu BiH i Parlamentima BiH što traje između 3-6 mjeseci ) da bi se sa pripremama počelo na vrijeme i da bi kredit bio operativan početkom građevinske sezone. U slučaju da kredit postane operativan a da je građevinska sezona završena, prema uvjetima EBRD, plaća se provizija na nepovučena sredstva, što je jedan vid kazne. Ako bi kredit postao operativan na kraju građevinske sezone, 4-5 mjeseci bi bio opterećen ovom provizijom što je izgubljen novac.

Također, mala vjerovatnoća je da lokalna poduzeća mogu učestvovati u realizaciji projekta jer se prema uvjetima mora raspisati međunarodni tender i time otvoriti mogućnost mnogo konkurentnijim da preuzmu posao. Iz sredstava kredita nije dozvoljeno plaćanje poreza te dužnik mora imati osigurana sredstva za sve poreze koji terete projekat.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE