Lokalne TemePolitikaZašto u Općini radi 102 uposlenika kad je dovoljno 85 i zašto...

Zašto u Općini radi 102 uposlenika kad je dovoljno 85 i zašto plaćamo ovih viška 17?

Kada se pojavila ta priča o lokalnoj samoupravi koja je u jednom dijelu obuhvatala i statističku računicu o broju uposlenika u Općinama na ukupan broj stanovnika neke općine, bilo je to vrijeme načelnikovanja Muniba Alibegovića. Tada se pojavio i podatak da Visokom na broj stanovnika treba 85 uposlenih u zgradi Općine, bili oni državni službenici, namještenici ili nešto treće.

U tom trenutku je bilo više uposlenih od propisanog broja, a Alibegović, u jeku načelničke snage, nije htio da pravi rezove i da bilo koga ostavlja bez posla te je pustio da se stvari poslaže same od sebe prirodnim putem odlazaka u penziju, odnosno preraspoređivanjem radnih mjesta dok se ne dođe do broja 85.

Danas Općina ima slovom i brojem, prema našoj informaciji, 102 uposlenika, što je za 17 više nego nam treba. Tih 17 plaćaju porezni obveznici i oni platu primaju s budžeta, a prema zakonu o lokalnoj samoupravi nepotrebni su i novac isplaćen njima bi se mogao koristiti u pametnije svrhe. A to na godišnjem, odnosno četverogodišnjem nivou nije beznačajan novac.

Neupućeni vijećnici, kakvi obično jesu, izglasali su Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji, koji je u međuvremenu pretrpio raznorazne izmjene tako da vjerovatno stvarno stanje u ovom trenutku zna samo Općinska pravobraniteljica i onaj ko ima ovlasti da joj sugeriše da isti mijenja.

U ovoj nesretnoj sistematizaciji postoje tolike nelogičnosti i razlike u kojima pojedinci imaju i po pet puta veću platu od nekog uposlenika dok pomoćnici načelnika imaju i po dva do tri puta veću platu od nekoga ko nije “njihov”. Još jednostavnije, rate za kredit “njihovih” su u iznosu jedne cijele plate nekog namještenika. I naravno, ne bi to bio problem da ti ljudi zaista vrijede tih para i da Visoko nije tu gdje jeste.

Šta napraviti da se ispravi nestručnost i nepravda koju plaćaju građani?

Put je jasan, a oktobar naredne godine blizu. Treba tražiti reviziju pravilnika o radu. Pozvati se na broj zaposlenih prema broju stanovnika i stanje kakvo je bilo 2012.godine. Stranački uhljebljenim zahvaliti se na nesebičnom doprinosu propadanja Visokog i rasputiti ih zajedno sa onima koji će napustiti kuću “Velikog brata” u oktobru nakon Lokalnih izbora, pa neka se dobro onda razmašu diplomama iz Travnika i Kiseljaka negdje u privatnom sektoru.

Sa državnim službenicima to će ići malo teže, oni su sami sebi izglasali zakon prema kojem su zaštićeni kao Bijeli medvjedi. Međutim u novoj raspodjeli funkcija i radnih mjesta uvijek ima mjesta za državne službenike u nekom od matičnih ureda, recimo u Hanovima, odakle je i krenula njihova stranačko ulizivačka, i po Visoko krajnje štetno državno službovanje u privatnom interesu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE