ZDKZavršena sjednica Skupštine ZDK-a: Inicijativa za omogućavanje liječenja građana općine Breza u...

Završena sjednica Skupštine ZDK-a: Inicijativa za omogućavanje liječenja građana općine Breza u Kantonu Sarajevu nije podržana

Tokom današnjeg nastavka 38.sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona pred poslanicima se našlo nekoliko podnesenih inicijativa.

Inicijativa JKP “Zenicatrans prevoz putnika“ Zenica za izmjenu i dopunu Zakona o komunalnim djelatnostima nije dobila podršku, jer prema tumačenju nadležnog ministarstva pitanja nelegalnog prijevoza je tematika koju obrađuje federalni zakon o cestovnom saobraćaju.

Poslanici su prihvatili inicijativu Grada Zenica za dopunu Zakona o javnom redu i miru, kojom se zahtijevaju preciznije procedure za organizovanje humanitarnih akcija radi prikupljanja sredstava za liječenja. Nakon skupštinske rasprave od stručnih službi MUPZDK-a je zatraženo da se u formi nacrta pripreme dopune zakona i dostave kantonalnoj vladi na razmatranje.

Inicijativa Saveza općina i gradova Federacije BiH za omogućavanje liječenja građana općine Breza u Kantonu Sarajevu  nije podržana. Nadležno ministarstvo je obrazložilo da se “radi o problematici koja zadire u organizaciju zdravstva i ustavne nadležnosti”. Većina zastupnika u raspravi je istakla potrebu da se povećaju aktivnosti na daljem jačanju zdravstvenog sektora, ali i većoj naplati doprinosa za zdravstvo što će omogućiti pružanja  kvalitetnijih usluga za sve građane Zeničko-dobojskog kantona.

Na kraju sjednice poslanici su usvojili izvještaje o radu Ureda za pritužbe javnosti i radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju za prošlu godinu, te informaciju o stanju prikupljanja i deponovanja otpada na području ZDK-a i odvozu na “Regionalnu deponiju Mošćanica” kod Zenice.  

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE