Naslovnica Svijet Evropa Završeno zasj...

Završeno zasjedanje Interparlamentarne unije u Sankt Peterburgu

56
SONY DSC

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) – Predrag Kožul i Sredoje Nović učestvovali su na redovnom 137. zasjedanju IPU-e koje je danas završeno u Sankt Peterburgu.

Tokom višednevnog zasjedanja IPU-e, najveće i najstarije multilateralne parlamentarne organizacije u svijetu, u kojem je učestvovalo više od 1.500 delegata iz 155 zemalja svijeta, raspravljalo se o promovisanju kulturalnog pluralizma i mira kroz međuetnički i međuvjerski dijalog.

Usvojen je i zvanični prijedlog Izvršnog komiteta IPU-e da se na narednom, 138. zasjedanju IPU-e, koje će u martu 2018. godine biti održano u Ženevi, od iskusnih parlamentaraca i bivših predsjednika parlamenata država članica IPU-e formira tijelo koje će, u saradnji s parlamentima, raditi na rješavanju većine gorućih globalnih problema.

Članovi Delegacije PSBiH u IPU-i imali su bilateralne susrete sa članovima delegacija Hrvatske i Srbije.

Tokom susreta iskazana je zajednička želja da saradnja parlamenata tih susjednih zemalja sa PSBiH bude ključ za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Za novu predsjednicu IPU-e, koja će tu dužnost obavljati u naredne tri godine, izabrana je senatorka iz Meksika Gabriela Cuevas Baron, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.