Lokalne TemeZavršite započeto: Zabranite izgradnju džamije u Lukama

Završite započeto: Zabranite izgradnju džamije u Lukama

Aktuelna vlast u Visokom zabranila je izgradnju džamije u Naselje Luke !? Svakom normalnom ovo zvuči kao oksimoron, ali je istina. I to je odlika današnjeg Visokog.

Priča počinje još 1999.godine u vrijeme dok je načelnik općine bio Kenan Jusufbašić. Tada je problem bilo zemljište za izgradnju džamije u blizini srednje škole. Islamska zajednica u međuvremenu kompenzira vakufsko zamljište sa Općinom, a tadašnja pomoćnica načelnika za urbanizam izdaje i potrebnu saglasnost.

Osamnaest godina se prikupljao novac, potrebne saglasnosti, potpisi za zamjenu zemljišta itd … da bi na sjednici Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Visoko održanoj 24.04.2017.godine članovi Izvršnog odbora ove vjerske institucije čiji je jedan od članova i aktuelna načelnica Općine Visoko (nije prisustvovala sjednici) saznali kako je odbijeno izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju džamije u Lukama. Razlog, pristupni put u dužini od 1,5 metara.

Kako saznaje Visoko.co.ba iz Organizacionog odbora za izgradnju džamije burno su reagovali i apsolutno ne mogu da prihvate da nakon što je Islamska zajednica ustupila zemljište Općini koje je bilo dio vodozahvatne zone kako bi zauzvrat dobili dio zemljišta potreban za džamiju, da sada odjednom to postaje problem!? Navodno je pronađen i arapski investitor koji je spreman uložiti nedostajući novac koji je bio prepreka da započne izgradnja džamije.

Interesantno je da je općinska Komisija prvobitno odobrila dozvolu, da bi zatim ista ta Komisija osporila svoju odluku !? Na sastanku Medžlisa neki od članova su se pitali kako je moguće da je “spor” od 1,5 metara javnog puta sporan u slučaju džamije, a nije sporan u sličnim i drugim situacijama?

Islamska zajednica Visoko ovim povodom u roku je uputila žalbu na više instance vlasti, a o svemu upoznala i Rijaset Islamske zajednice u BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE