ZDKZavršna manifestacija pilot projekta „Intervencija razvoja tržišta u sektoru poslovnih usluga...

Završna manifestacija pilot projekta „Intervencija razvoja tržišta u sektoru poslovnih usluga u Općini Žepče“

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Lokalna razvojna agencija Žepče (RAŽ) održale su završnu manifestaciju inicijative „Intervencija razvoja tržišta u sektoru poslovnih uloga u općini Žepče“, koja se implementira u sklopu projekta MarketMakers, a koji podržava Vlada Švicarske. Događaj je održan 23. maja u prostorijama Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ u Žepču.

U 2016. godini potpisan je Memorandum o razumijevanju između MarketMakers-a i Općine Žepče, dok je u februaru 2017. godine potpisan i Ugovor o poslovnoj saradnji. Nakon što je u Srednjoj mješovitoj školi i Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču instaliran program za dizajniranje i modeliranje „SolidWorks“, održan je promotivni skup na kome su se svi zainteresovani mogli upoznati sa potencijalom koji ovaj program pruža. Na promotivnom skupu bili su prisutni i predstavnici uspješnih priča iz BIH, osnivači firme Arger, koji su svoju priču i uspjeh u ovom sektoru podijelili sa drugima. Kako bi motivisali učenike za korištenje SolidWorks programa, predložena je mogućnost učešća u nagradnom takmičenju za učenike.

Uporedo sa ovim projektnim aktivnostima, Lokalna razvojna agencija Žepče – RAŽ, objavila je javni poziv u kome se pozivaju svi oni koji planiraju razvijati poslovanje u sektoru poslovnih usluga i zapošljavati mlade ljude, da se prijave i kandiduju za mogućnost finansijske i tehničke podrške. U okviru završne manifestacije četiri kompanije su dobile podršku od strane MarketMakers-a i Općine Žepče za razvoj svojih biznisa i kreiranje novih radnih mjesta za mlade u sektoru poslovnih usluga na području općine Žepče. Kompanije koje su dobile podršku su: Moning d.o.o, LS Econ d.o.o, Usluga poslovnog savjetnika i Agencija za marketing i ispitivanje tržišta.

Prezentacijom radova iz SolidWorksa, srednjoškolci su uspjeli zadiviti prisutne, ali i inžinjere koji su prisustvovali događaju, a koji se svakodnevno susreću sa izazovima koje pruža ovaj program.

Osim što su kroz projekt stekli neophodno znanje iz oblasti modeliranja, srednjoškolci iz Žepča su se složili, da je inicijativa MarketMakersa za svaku pohvalu; jer je napokon i potencijal „malih sredina“ prepoznat, te je stvorena prilika da ovi mladi, talentovani ljudi u vrlo bliskoj budućnosti postanu konkurentni na tržištu rada u ovoj blasti. Osim licenci Solid Works programa, kroz projekt će se nabaviti po jedan 3D printer za dvije spomenute srednje škole iz Žepča što će omogućiti svim vrijednim i talentovanim učenicima da svoje ideje razviju do finalnog proizvoda kojeg će u konačnici moći ponuditi tržištu.

Nakon događaja, MarketMakers, organizovao je posjetu stvarnom svijetu primjene ovakve vrste usluga, HUB-u 387, Tehnološkom parku u Sarajevu, kojeg je MarketMakers podržao u samom osnivanju. Učenici su imali priliku vidjeti kako izgleda jedno stvarno radno okruženje, dobiti informacije o usmjerenju, postaviti pitanja, a najtalentovaniji srednjoškolci dobili su i ponude za posao.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE