BiHPolitikaZbog spajanja sa UKCS-om ljekari Opće bolnice spremaju štrajk?

Zbog spajanja sa UKCS-om ljekari Opće bolnice spremaju štrajk?

Početkom decembra ove godine formirana je radna grupa koja radi na reformi zdravstva, pri čemu je najinteresantnija najava spajanja Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), piše novinska agencija Patria.

Niko od nadležnih ne želi otvoreno govoriti o namjerama kantonalnih i federalnih vlasti, iako je u javnosti već otvoreno niz pitanja među kojima je i to šta će biti sa zgradom Opće bolnice, s obzirom da je to vojna imovina.

Nije tajna da je ideja potekla od Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, koja želi biti na čelu UKCS-a. Iz Ljekarske komore upozorili su da će ovaj postupak dovesti do monopola i da je šteta spojiti ove dvije institucije, jer se između njih stvorila svojevrsna konkurencija u kojoj su uvijek profitirali krajnji korisnici.

No, najviše u cijeloj priči zbunjeni su uposlenici Opće bolnice, ali vrlo teško govore o tome, jer je na čelu ove bolnice upravo Izetbegović od koje strahuju svi uposlenici.

Tek se šapuće da će uposlenici možda stupiti u štrajk, jer se mnogi boje i za svoja radna mjesta. Svi građani znaju kakva je usluga bila u Općoj bolnici, tako da se neki ne mogu pomiriti s činjenicom da je neko želi zatvoriti – kaže jedan uposlenik Opće bolnice i s pravom se pita šta će biti sa zgradom Opće bolnice.

Inače, prema Zakonu u zabrani raspolaganja državnom imovinom, jasno je propisano kako se može promijeniti korisnik imovine.

To je vrlo eksplicitno pojasnio i Muharem Cero koji je istakao da bi Komisija za državnu imovinu trebala predložiti odluku o izuzimanju te imovine i zabrani raspolaganja, koju bi trebalo usvojiti Vijeće ministara BiH a poslije toga potvrditi i Parlamentarna skupština BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE