Lokalne TemeZbog ucjene: Ove godine bez Novogodišnjeg malonogometnog turnira "Memorijal Midhat Ahić"

Zbog ucjene: Ove godine bez Novogodišnjeg malonogometnog turnira “Memorijal Midhat Ahić”

Prvi put nakon 13 uzastopnih godina Visoko.co.ba u saradnji sa KSC “Mladost” neće organizovati Novogodišnji malonogometni turnir “Memorijal Midhat Ahić”. Razlog je nemogućnost dogovora sa dojučerašnjim partnerom u organizaciji koji je dobio instrukcije svog osnivača Općine Visoko o promjeni načina organizacije turnira i saradnje sa Visoko.co.ba. Tim povodom dužni smo se oglasiti ovim saopćenjem za javnost sa ciljem pravilnog i istinitog informisanja javnosti i svih ljubitelja sporta koji su godinama unazad pratili ovaj turnir.

Novogodišnji turnir je nastao 2003.u dogovoru trojice ljudi, Midhat Ahić (direktor KSC Mladost), Dario Božić i Adnan Jašaspahić (Visoko.co.ba). Nakon smrti direktora Ahića u dogovoru sa porodicom Ahić odlučili smo ovaj turnir nazvati po jednom od njegovih osnivača  „Memorijal Midhat Ahić“. Sve ove godine za kompletnu organizaciju je bio zadužen Visoko.co.ba, dok je KSC „Mladost“ participirala na način da izdaje dvoranu za odigravanje turnira. Finansijska dobit turnira dijelila se po principu 50-50%.

Ove godine se prvi puta pojavila promjena u kojoj je Općina Visoko od KSC „Mladost“,  tražila da ova javna ustanova izađe iz organizacije na što smo pristali kao i na cijenu koja je prvobitno ponuđena za iznajmljivanje dvorane za odigravanje turnira u iznosu od 1.000KM. Odmah nakon promjene pravila i odstupanja od prvobitnog dogovora starog 13 godina zatražili smo sastanak sa načelnicom Općine Visoko. Na naš poziv ona se oglušila, ali je šefica kabineta odgovor na pitanje zašto smo zahtijevali da se vidimo i razgovaramo potražila od menadžmenta KSC „Mladost“. Razgovor je bezuspješno zatražio i prof.dr. Jasmin Ahić sin Midhata Ahića. Bez obzira na nekorektnost, odlučili smo pristati na ovaj uslov i očekivali potpisivanje ugovora, a tada je stigao novi uslov, a to je da cijena iznajmljivanje dvorane za pet sati korištenja dnevno iznosi 1.400KM i da novac moramo uplatiti avansno.

Ako se zna da u konačnici zarada od Novogodišnjeg turnira nikada nije prelazila cifru od 7.000KM i to u vrijeme odličnih posjeta i sa značajnim sponzorima, sasvim je jasna namjera kabineta načelnice Općine da postavlja uslove dok ne odustanemo, što evo i činimo. Također je jasno da se ovdje ne radi ni o sportu kao ni o komercijalnim razlozima. Svakom normalnom je jasno da je ovo politički motivisana odluka koju prihvatamo od legitimno izabrane vlasti po volji većine i pristajemo da nas se tretira politički nepodobnim, ali nikako i nikada ne dozvoljavamo da nas bilo ko i na bilo koji način uslovljava i ucjenjuje te na taj način pokušava uticati na kompletan projekat Visoko.co.ba.

Ovim putem dužni smo javno izvinjenje porodici Ahić i nadamo se njihovom razumijevanju zbog naše odluke o nemogućnosti organizacije turnira. Nismo pristajali na druge solucije koje su se otvorile u smislu da kompletnu organizaciju i turnir preselimo u neki drugi prostor u ovom slučaju Franjevački samostan (koji uzgred ima čak i bolje uslove) jer smo turnir nazvali po čovjeku i bivšem sportisti koji je časno i pošteno obavljao svoj posao i koji je zajedno s nama imao namjeru i cilj oživljavanja nekadašnjeg prijeratnog Novogodišnjeg malonogometnog turnira koji je bio poznat u cijeloj Jugoslaviji. Uspjeli smo u tome, sva najpoznatija imena malog nogometa igrala su u Visokom, posjećivali su nas reprezentativci i velika sportska imena, na trenutak u tih pet dana Visoko je bar podsjećalo na ono nekadašnje i bolje Visoko od ovog danas.

Još jednom upućujemo izvinjenje istinskim ljubiteljima sporta i svima koji su svih prethodnih godina bili posjetioci sportskog događaja koji je u pet dana održavanja okupljao više gledalaca nego NK i RK Bosna zajedno za cijelu sezonu.

U nadi da će doći vrijeme kada se sport i politika neće miješati, a ovaj grad počnu voditi sposobni a ne podobni i spremni samo na osvetu prema onima koji ne misle kao oni, obećavamo da ćemo nastaviti gdje smo stali.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE