ZDKPolitikaZDK će tužiti Federaciju BiH zbog načina raspodjele sredstava

ZDK će tužiti Federaciju BiH zbog načina raspodjele sredstava

ZDK će se uključiti u aktivnosti u vezi sa tužbom koju je Savez općina i gradova Federacije pokrenuo protiv Federacije BiH zbog načina raspodjele sredstava koja se sa državnog nivoa usmjeravaju na niže nivoe vlasti. O ovoj situaciji obaviještena je i kantonalna Skupština.

Vlasti u ZDK-u neće više tolerirati prevare pri raspodjeli sredstava koja se sa državnog nivoa usmjeravaju nižim nivoima vlasti, poručio je sa skupštinske govornice premijer.

„Vlada ZDK-a će poslije određenih saznanja postaviti pitanje vraćanja vanjskog duga, odnosno redoslijeda vraćanja vanjskog duga i raspodjele sredstava prema kantonima“, kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

To znači da će se ovaj kanton  pridružiti tužbi koju je Kantonalnom sudu u Zenici protiv Federacije BiH već podnio Savez gradova i općina Federacije.

„Federacija sredstva koja sa državnog nivoa dođu prema Federaciji, iskoristi prvo za povrat kreditnih obveza koje je digla za vlastite potrebe, a tek nakon toga ostatak sredstava raspoređuje prema nižim nivoima vlasti“, pojasnio je Anderej Kajić, ministar finansija ZDK-a.

I bez toga, primjenom federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ovaj Kanton godišnje ostaje bez najmanje 35 miliona maraka. Izmjene tog Zakona, čiji je svojevremeno bio inicijator, ZDK više ne može čekati.

„Ono što tražimo je pravedna raspodjela i ono što ćemo tražiti svakako da se uzmu parametri kao što su zaposlenost, zatim broj stanovnika, svakako i makroekonomski pokazatelji“, dodao je Galijašević.

Kantonalna Vlada formirat će tim stručnjaka da, na osnovu ekonomskih pokazatelja predloži odgovarajuće rješenje i spriječi dalju svojevrsnu diskriminaciju građana ovog područja, za šta je dobila i podršku skupštinskih zastupnika.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE