ZDKZDK: Potpisan ugovor o zbrinjavanju komunalnog otpada

ZDK: Potpisan ugovor o zbrinjavanju komunalnog otpada

Predstavnici komunalnih preduzeća iz Žepča, Kaknja, Vareša, Zavidovića, Breze i Visokog, Službe za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenica, Regionalne deponije Mošćanica i preduzeća “Alba” Zenica potpisali su sa nadležnim kantonalnim ministrom ugovore o finansiranju projekata zbrinjavanja komunalnog otpada u vrijednosti od 255.000 maraka. To je dio od ukupno 650.000 maraka osiguranih u toku ove godine iz federalnog Fonda za zaštitu okoliša.

Iz federalnog Fonda za zaštitu okoliša i ove godine ZDK-u su doznačena određena sredstva od kojih se 70% usmjerava Općinama, dok je ostatak predviđen za različlite ekološke projekte koje realiziraju nevladine organizacije i obrazovne institucije. Oko 650.000 maraka u tekućoj godini usmjereno je za projekte zbrinjavanje otpada koje su kandidirala komunalna preduzeća u općinama ZDK-a.

„Mi smo sada u fazi kad nam je Evropska komisija poslala upitnike, a značajan dio tih pitanja se odnosi na oblast okoliša. E sad vezano za to imaćemo i pristup evropskim fondovima za ove potrebe tako da trebamo što spremniji dočekati i ove odgovore pripremiti ali i projekte pripremiti za apliciranje ka ovim sredstvima“, rekao je Fahrudin  Brkić, ministar prostornog uređenja, saobraćaj komunikacije i zaštitu okoliša ZDK-a.

Jedan od 10 projekata  koji se finansira iz ovog izvora je projekt zbrinjavanja infektivnog otpada u Kantonalnoj bolnici Zenica. Cilj je odgovarajućim tehnološkim postupkom neutralizirati infektivni otpad i pretvoriti ga u komunalni.

„U saradnji sa Bolnicom smo odlučili da se kandidiramo, odnosno da napravimo jedan projekat gdje bi tu vrstu otpada nakon tretmana od strane bolnice da odvajamo u posebnu posudu , predvidjeli smo da bude jedan pres kontejner koji bi omogućio da se odvoz sa prostora bolnice ustvari vrši malo rjeđe dok se sakupi od prilike 10-15 kubika. Na taj način ćemo potpuno odvojiti tok tretiranog medicinskog otpada od komunalnog otpada i ustvari ispunjavaćemo ili ćemo još više unaprijediti kvalitet naše usluge“, ističe doc.dr.sc. Džafer  Dautbegović, menadžer za kvalitet ALBA Zenica.

Upravljanje otpadom i njegovo zbrinjavanje, najavljuju iz nadležnog kantonalnog ministarstva, i u narednoj godini imaće značajnu finansijsku podršku, a komunalna preduzeća i nevladin sektor imaju obavezu blagovremeno pripremiti projekte.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE