ZanimljivostiZdrave alternative za grickanje umjesto slatkiša

Zdrave alternative za grickanje umjesto slatkiša

Ukoliko želite izbjeći slatkiše i u svoj organizam unijeti nešto zdravije, rješenje za vas su kikiriki, bademi, lješnjaci… koje možete kozumirati u brojnim kombinacijama.

Kikiriki

Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnoća, kikiriki direktno doprinosi snižavanju nivoa holesterola. Zajedno sa drugim biljkama koristi se za liječenje kašlja i smirivanje simptoma astme. Redovnim konzumiranjem ovog ploda ublažavaju se tegobe izazvane čirom na dvanaestopalačnom crijevu, a kikiriki djeluje preventivno i na oboljenja srca, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju.

Badem

Badem je izuzetno hranjiv plod jer sadrži veliku količinu biljnih masti i važne oligoelemente kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i sumpor. Ublažava simptome niza bolesti, a u terapeutske svrhe koriste se plod i ulje.

Istucati šaku očišćenih badema, dodati prstohvat svježih, isjeckanih listova peršuna, promiješati i pojesti na prazan stomak. Ova mješavina ublažava bolove i grčeve u stomaku i želucu.

Lješnjak

Sadrži masti, bjelančevine i ugljene hidrate, zbog čega je idealan za jačanje organizma, posebno u kombinaciji s medom. Pomaže bržem oporavku rekonvalescenata, oboljelima od reumatizma, rahitisa, anemije, a veoma je koristan i kao pomoćno ljekovito sredstvo u tretmanu ateroskleroze. Redovno konzumiranje lješnjaka ubrzava eliminaciju pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala, te ublažava tegobe izazvane astmom i bronhitisom.

Orah

Orah ima veliki značaj u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih problema. Dokazano pomaže u slučaju dijabetesa i skleroze, protiv želudačnih bolesti, podstiče izbacivanju kamenaca iz bubrega i mokraćnih kanala.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE