ZDKZdravstvene ustanove na području ZDK u ovoj godini mogu računati na oko...

Zdravstvene ustanove na području ZDK u ovoj godini mogu računati na oko 4 miliona maraka više sredstava

“U prva dva mjeseca tekuće godine Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona potpisao je Ugovor sa 15 zdravstvenih ustanova, pri čemu je obračun rađen za sve ustanove identično, po jedinstvenoj metodologiji, standardima i normativima”, saopćeno je na jučerašnjoj pres konferenciji u ovom Zavodu.

Direktorica, Mirzeta Subašić je istakla, da je na taj način osigurana zdravstvena zaštita svih nivoa, primarna, konsultativno-specijalistička i tercijarna za što je planirano izdvajanje 104 miliona i 24 hiljade maraka.

Prema Finansijskom planu ZZO ZDK za 2017. godinu, predviđeni su ukupni prihodi od 162 miliona i 671 hiljadu maraka.

Zdravstvene ustanove na području ZDK, njih 15, u ovoj godini mogu računati na oko 4 miliona maraka više sredstava.

“Planiramo u 2017. godini voditi aktivnosti na povećanju prihoda, uvođenju premija-markica i uvođenju e-recepata”, kazala je Subašić.

Potpisani su i ugovori o snabdijevanju osiguranih lica sa ortopedskim i drugima pomagalima, vrijednosti 4,3 miliona maraka, kao i sporazumi sa 10 specijalizovanih, odnosno socijalnih ustanova o obezbjedjenju primarne zdravsntvene zaštite i lijekova za smještaj osiguranih lica sa područja ZDK,u vrijednosti od 840.000 maraka.
Potpisani su i ugovori sa apotekama, javnim i privatnim. Zavod je osigurao sredstva za održavanje zdravstvenog informacionog sistema ZDK u 2017. godini, te planirao sredstva za uvođenje e-recepata kojima se očekuju značajne uštede u potrošnji lijekova.
U tekućoj godini predviđena je maksimalna recionalizacija troškova, od smanjenja broja uposlenih, plaća i naknada uposlenih, troškova goriva, reprezentacija… u iznosu preko 500.000 maraka u odnosu na raniji period.
Što se tiče Izvještaja o izvršenju Finansijskog plana Zavoda za 2016. godinu, usvojen je od strane Upravnog odbora, Vlada ZDK je primila k znanju ovaj Izvještaj, koji će se uskoro naći i pred zastupnicima kantonalne skupštine.

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE