Naslovnica BiH Politika Zdravstvo u U...

Zdravstvo u USK na korak do uništenja, zdravstveni radnici traže smjenu ministra Kapića

Nezadovoljni radnici, štrajkovi, hapšenja uposlenika Zavoda zdravstvenog osiguranja i ljekara zbog krivotvorenja dokumenata osiguranika, malverzacije sa listama lijekova danas su slika i prilika u kojem se nalazi sektor zdravstva u Unsko-sanskom kantonu. Na čelu ministarstva zdravstva je Hazim Kapić, imenovan kao kadar DF-a čiju je podršku u međuvremenu izgubio, baš kao i podršku radnika u zdravstvu.

51
PODIJELI

Zbog nagomilanih problema, Sindikat zaposlenih u zdravstvu USK zatražio je smjenu Kapića. Sindikat zahtijeva održavanje hitne tematske sjednice Skupštine o stanju u zdravstvu te provedbu odredbi iz kolektivnog ugovora i povećanje plaća zdravstvenim radnicima. U suprotnom će, najavili su, stupiti u generalni štrajk.

MARKETING

“Sindikat se i previše odrekao, sa 40-satnog radnog vremena na 37,5 sati, mi smo tu već izgubili 12 posto, e sad ne možemo doći i na satnicu od 2,35 po tome”, rekao je nedavno Mirsad Muhamedagić iz Sindikata uposlenih u zdravstvu USK.

“Neko se mogao uklopiti i taj kolektivni ugovor uraditi u cjelosti, kao što je moj kolega u Kladuši to uradio, mi to nismo, mi smo se dogovorili onako kojim sredstvima raspolažemo da ih implementiramo i da ih utrošimo u kolektivni ugovor, mada nismo zadovoljni, kako ćemo biti zadovoljni sa satnicom 2,14 dok se traži u Sarajevu 2,80. Ljudi štrajkuju, imaju 2,35”, riječi su Elvira Hrustanovića iz Sindikata.

Kolektivni ugovor između sindikata i Vlade potpisan je u martu ove godine, a na snagu je trebalo da stupi 1. maja. Kapić kaže da je kolektivni ugovor sa sindikatima potpisao njegov prethodnik. A prethodnik je Dženis Šabulić, koji je još uvijek ministar iz sjene i, tvrde upućeni, stvarni Kapićev šef.  Sindikat ministru zamjera i odugovlačenje procedure oko višemilionskog kreditnog zaduženja kantonalne bolnice, čiji dug iznosi oko 13 miliona maraka.

“Ako mi u dogledno vrijeme ne vratimo i ne počnemo vraćati te dugove, onda će iz onih redovnih tranši, redovnog finansiranja ZZO, sud će po nalogu uzimati taj novac iz kojeg mi dobijamo platu”, kaže Hrustanović.

Po svemu sudeći, slabljenje Kantonalne bolnice “dr Irfan Ljubijankić” zapravo je dio plana kojeg ministar, zajedno sa savojim prethodnikom, provodi s ciljem uvođenja stranih kompanija u kantonalno zdravstvo. Identična je priča i sa esencijalnom listom lijekova i favoriziranjem  stranih farmaceutskih kompanija. I dok s jedne strane Kapić, i njegov prethodnik Šabulić, tvrde da novca za povećanje plata zdravstvenim radnicima i pomoć kantonalnoj bolnici – nema, s druge strane ovaj dvojac širi esencijalnu listu lijekova koja nije usaglašena, te je pokušava nametnuti bez odluke nadležne Komisije. Sve bi to moglo stvoriti i dodatno opterećenje u budžetu od oko 2 miliona maraka, ali i novi udar na zdravstvene radnike.

“Problem će ih biti naći jer ćemo morati raditi određene kombinacije u budžetu za 2018.godinu. To su dosta skupi lijekovi. To znači da mi moramo umanjiti sredstva za neke druge stvari koje smo planirali u narednom periodu ka ljekarima i drugim stvarima”, smatra direktor ZZO Almin Handanagić.

Treba dodati da cijela priča i haos koji vlada u Zdravstvu USK nije počela, već je samo nastavljena imenovanjem Kapića za ministra. Jer ministarstvom, kažu upućeni, i dalje suvereno vlada bivši ministar Šabulić poznat po sukobu interesa.

Sasvim je izvjesno da u cijeloj priči itekako ima posla za nadležne istražne organe, ali prije toga i za Skupštinu USK u kojoj nepostojanje većine Kapić korisiti za samostalno ministrovanje. Do kada će to biti tako moglo bi se znati već u narednoj sedmici.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.