NekategorisanoŽeljezička pruga u Banjoj Luci još uvijek blokirana

Željezička pruga u Banjoj Luci još uvijek blokirana

Radnici “Željeznica Republike Srpske”, njih 300 nastavili su danas blokadu pruge na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka kao znak solidarnosti sa 12 kolega koji su stupili u štrajk glađu, tražeći da budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Nastavljamo štrajk glađu i svaki momenat ovdje pristiže sve veći broj radnika koji nam daju podršku, blokirajući prugu i saobraćaj svih vozova. Ako se do 12.00 časova ništa ne riješi, radnici su pozvali članove svojih porodica, žene i djecu da nam daju podršku”, rekao je Srni jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

Marin kaže da su radnicima isplaćena sredstva za dva topla obroka i prevoz, ali da nastavljaju štrajk glađu jer traže isplatu februarske plate, naknada za kilometarsat, te da bude potpisan sporazum o daljoj realizaciji isplate dugovanja iz prethodnog perioda od oko 20 miliona KM ili oko 7.000 KM po radniku.

On je rekao da štrajkači glađu traže i da se ne pokreće disciplinski postupak protiv radnika zbog organizovanja protesta i štrajka glađu.

Kada je riječ o mogućim pregovorima štrajkača sa upravom Željeznica i resornim ministarstvom, Marin je naveo da je dobio informaciju da ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić organizuje sastanak sa predstavnicima sindikata “Željeznica Republike Srpske”.

“Obavijestio sam Vladu Republike Srpske da sindikati nemaju ništa sa štrajkom glađu koji nije organizovao sindikat, već radnici, među kojima ima onih koji nisu ni u jednom sindikatu. Sindikati nemaju mandat za pregovore o pitanju prekida štrajka glađu”, naveo je Marin.

On je rekao da će, ubuduće, u javnosti istupati isključivo kao jedan od štrajkača glađu, a ne kao predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajne i transportne djelatnosti Banjaluka.

Radnici “Željeznica Republike Srpske” organizovali su krajem prošle sedmice protestnu šetnju u Banjaluci, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Nakon ove protestne šetnje, jedan broj radnika odlučio je da stupi u štrajk glađu u Željezničkoj stanici Banjaluka.

Dodik primio na razgovor štrajkača glađu u Željeznicama RS-a

Jedan od radnika Željeznica RS-a koji štrajkuje glađu, Čedomir Knežević, danas je samoinicijativno tražio razgovor s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Kneževića, koji je najduže u štrajku glađu, i još jednog njegovog kolegu, Dodik je primio na razgovor te obećao isplatu dugovanja.

Dodik ih je, kazao je Knežević, saslušao i obećao da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni u roku od 24 sata. To znači da će im biti isplaćena jedna plaća te biti prekinuti disciplinski postupci protiv štrajkača.

Nakon sastanka Kneževića i još jednog njegovog kolege s Dodikom, vratio se na Željezničku stanicu, gdje je već danima u štrajku glađu 12 radnika Željeznica RS-a. Knežević trenutno o detaljima sastanka s Dodikom informiše ostale štrajkače.

Dodik je nakon sastanka sa štrajkačima otišao u Vladu RS-a, javila je banjalučka Alternativna televizija.

Istovremeno, nastavljena je blokada pruge u Banjoj Luci.

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE