Naslovnica Svijet Bliski istok Zemlje koje o...

Zemlje koje obično imaju neprijateljski stav jedna prema drugoj zajednički podržavaju poduhvat – Sezam – istraživački centar koji okuplja Irance, Palestince i Izraelce

31
PODIJELI

U Jordanu se danas otvara istraživački centar koji predstavlja rijedak primer saradnje zemalja u regionu. Kako navodi BBC, uprkos političkim tenzijama i sporovima, zemlje koje obično imaju neprijateljski stav jedna prema drugoj zajednički podržavaju poduhvat.

Ime projekta je “Sesame” (Sezam) i u pitanju je Sinkrotron centar za eksperimentalnu i primjenjenu nauku na Bliskom istoku.

Objekat ima sinkrotron, akcelerator čestica koji djeluje kao moćan mikroskop. Među istraživačima su Iranci, Izraelaci i Palestinci. Oni se inače nikada normalno ne bi sastali, ali će od sada zajedno koristiti ovu mašinu, piše BBC.

Centar čije je ime aluzija na frazu “Sezame otvori se” iz “Hiljadu i jedne noći” označava novu eru saradnje u nauci.

Zahvaljujći intenzivnim svjetlosnim zracima, sinkrotron daje izuzetno detaljan prikaz svega, od kancerogenog tkiva, preko pergamenta do bolesti biljaka. Centar je okružen maslinjacima i nalazi se 35 kilometara sjeverno od glavnog grada Jordana, Amana.

visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.