ZDKZenica: Planovi za obnovu gradskih sportskih igrališta

Zenica: Planovi za obnovu gradskih sportskih igrališta

Za većinu igrališta i sportskih terena u gradskom području Zenice potrebna je sanacija, kako bi djeca i omladina imala sigurnost u bavljenju sportom. Na osnovu onoga što je zabilježenoi na terenu, stanje i nije tako loše. Proljeće je dobrodošlo za iniciranje korisnih ideja, a neke konkretne aktivnosti se već poduzimaju.

U Mjesnoj zajednici Jalija, na lokaciji igrališta parkirani su automobili. Predsjednik Savjeta ove MZ, Hasan Pojskić konstatuje, da je to posljedica nedostatka parking mjesta za ljude koji tu stanuju.
“Igrališta i sportski tereni kao faktor razvoja mladih imaju veoma značajnu ulogu. Naša je dužnost djeci i mladima osigurati uslove za sigurno i sretno djetinjstvo u ovom gradu”, saopćavaju iz Snage centra.

Šef kluba vijećnika Snage centra, Adnan Šabani je podnio inicijativu za obnovu igrališta na Mokušnicama.
Ova stranka se odlučila da vlastitim sredstvima isfinansira dio radova i poziva ostale da učine slično ili isto u drugim dijelovima grada.
„Obzirom da se na ovom terenu već svake godine tradicionalno odvija sportska manifestacija ” Ulični basket Mokušnice” pod inicijativom Udruženja za sport i kulturu ”Zop”, na čijem čelu je Adi Mujkanović, pokrenuta je inicijativa za rekonstrukcijom odnosno asfaltiranjem ovog dijela terena.

U naseljima Crkvice i Babina rijeka ima više lokacija sa sportskim terenima. Za neke je potrebna sanacija i obnova,dok su druga u relativno dobrom stanju, zahvaljujući entizijastima.
Suprotno našim očekivanjima u dvije gradske službe su kazali da nisu nadležni za gradska sportska igrališta. Zato je svoje viđenje i planove u ovoj oblasti predstavio Feđa Jovanović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportkih objekata.

Za početak, kako ističe, potrebno je uraditi katastar sportskih i dječijih igrališta, a nakon toga, definisati nadležnost za njihovu izgradnju, upravljanje i održavanje.   

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE