ZDKZenica: Tri decenije od mature rudarskih tehničara

Zenica: Tri decenije od mature rudarskih tehničara

Jedna od prvih generacija rudarskih tehničara iz Zenice proslavila je ovih dana tri decenije od mature. Radi se o odjeljenju koje je brojalo 33 učenika koji su ispočetka u školskoj godini 1983/84. pohađali nastavu u sklopu Rudarsko-metalurško-hemijske srednje škole, a završili u školskoj godini 1986/87. u sklopu Centra za obrazovanje radnika u rudarstvu kao jednim OUR-om u sastavu SOUR-a Titovi rudnici.

Fotka iz 1987. godine nastala prilikom posjete Rudniku MIljevina
Direktor Rudnika

U ovoj generaciji bili su, između ostalih, Senad Sarajlić, nekadašnji direktor Rudnika mrkog uglja Zenica i aktuelni pomoćnik direktora za razvoj u JP Elektroprivreda BiH, zatim nogometaš Nizah Hukić, koji je sa Čelikom osvojio tri titule prvaka Bosne i Hercegovine i dva kupa BiH, a kasnije je bio i šef stručnog štaba ovog kluba u kojem danas radi kao trener u Omladinskom pogonu, potom Omer Zrnić, koji je bio uspješan član Malonogometnog kluba Drugari koji je osvojio Kup BiH, a sada je privatni poduzetnik, pa Mehrudin Halać, koji je takođe privatni poduzetnik, i Edvin Škaljo, doktor elektrotehnike i profesor na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
– Bila je to jedna od prvih rudarskih škola u Zenici. Desetak godina prije počeli su se proizvoditi u školi prvi rudarski tehničari u Zenici, kazao je Senad Sarajlić, koji je jedan od onih koji su se nakon završetka školovanja zaposlili u zeničkom ugljenokopu. Jedini je iz ove generacije koji je završio Rudarsko-geološki fakultet u Tuzli.
Ustvrdio je da se nikad nije pokajao što se opredijelio za ovu vrstu posla. Kada bi, veli, ponovo mogao birati, odabrao bi isto. U to vrijeme su bila aktuelna proizvodna zanimanja, a rudarstvo je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća bilo popularno. Izuzev pet-šest onih koji su nastavili školovanje na fakultetima i nekolicine koja se zaposlila u Željezari Zenica, svi ostali su započeli raditi u rudniku.
Po redoslijedu u dnevniku rudarski tehničari, maturanti generacije 1986/87 bili su: Muhamed Aganović, Zora Akrapović, Munir Aličehajić, Zoran Bilić, Semir Čelebić, Ljubinko Dejanović, Ahmet Đuherić, Milorad Đukić, Vito Đukić, Stipo Filipović, Mehrudin Halać, Hasib Halilović, Senad Hodžić, Sabahudin Hrustić, Nizah Hukić, Jozo Jaković, Mladenko Karač, Branislav Kokić, Munir Krajišnik, Nijaz Kubura, Stjepan Lovrinović, Dragan Majstorović, Ibrahim Makić, Berislav Marković, Semin Osmančević, Senad Patković, Senad Sarajlić, Pane Stanković, Edvin Škaljo, Nusret Trako, Omer Zrnić, Hanefija Zvekić, a naknadno se priključio Mitko Jašarević iz Sjenice.

Dvadesetak na okupu

– Imamo dvojicu šehida. To su Senad Hodžić i Hanefija Zvekić, koji su poginuli u ratu braneći svoju zemlju. Hanefija je brat sadašnjeg direktora Srednje tehničke škole u Zenici Muje Zvekića koji nam je predavao kao profesor u četvrtom razredu. Na okupljanju prije nekoliko dana u Zenici bilo nas je dvadesetak. Nismo mogli doći do desetak naših nekadašnjih školskih kolega koji su u inostranstvu, od Australije do Amerike. Ovi koji su bliže, koji žive u našoj zemlji, regiji, ili nekim zemljama u Evropi poput Njemačke i Austrije su došli, naglasio je Senad Sarajlić.

Direktno.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE