Naslovnica ZDK Kultura Zenički knjiž...

Zenički književnik, Abid Jarić, osvojio nagradu u okviru VIII Festivala obnovljene „Nušićijade“

47
PODIJELI

Zenički književnik, Abid Jarić, osvojio je treću nagradu na Konkursu za najbolju satiričnu priču koji je proveden u okviru VIII Festivala obnovljene „Nušićijade“, koji je Pod sloganom “Opšti džumbus”, održan od 24. do 27. augusta u Ivanjici (Srbija). Prema riječima eminentnih članova žirija koje je predvodio književni kritičar Petar Arbutina, na konkurs je pristiglo više od 100 priča, a odluku o tri prvonagrađene priče su donijeli jednoglasno. Jarić u nagrađenoj priči “Propuhivanje života” delikatnim i autentičnim pripovedanjem ispisuje sudbinu čovjeka koji poslije rata može da se kreće i živi samo u sjećanju i u priči. Prvu nagradu na ovom konkursu osvojio je Vladimir Bulatović iz Beograda sa pričom „Sve što zamisli, čovek može da ostvari”, dok je drugi bio njegov sugrađanin Boris Jašović sa pričom “Socijalističke perverzije”. Zbog kvaliteta pristiglih radova, ove godine će u Zborniku biti štampano 15 priča.

“Nušićijada” je festival posvećen čuvenom srpskom piscu Branislavu Nušiću. U pitanju je praznik kulture, zabave, humora i radosti, koji datira od 1968. godine kada je održana prva “Nušićijada”. Procjenjuje se da je ovogodišnja “Nušićijada” imala oko 50.000 posjetilaca.

Također, Jarićeve priče su ove godine ušle u najuži izbor na konkursu “Šumadijske metafore”  (Mladenovac) i “Miodrag Borisavljević” (Apatin), gdje su štampane u zbornicima koji prate manifestacije.

 

 

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.