Zenički pijačni trgovci ponovo na protestu

435

Zakupci poslovnih prostora u sklopu Tržnice u Zenici  u kojima se prometuje tekstilom i obućom protestiraju pred sjedištem Vlade ZDK. Zahtijevaju odlaganje pečaćenja njihovih objekata koje je Uprava za inspekcijske poslove najavila za 26. januar. Iz ove Uprave je saopćeno  kako je pečaćenje poslovnih objekata  neminovno jer  pijačni trgovci rade bez dozvola za rad i ne plaćaju poreze. Pijačni trgovci tekstilom i obućom iz Zenice, međutim, tvrde da  u drugim kantonima  inspekcije ne poduzimaju ove mjere jer se čeka donošenje propisa koji će na nivou Federacije urediti ovu oblast.

“Mi ne tražimo da budemo nelegalni, mi tražimo da uđemo u sistem, mi to želimo međutim, na ovaj način na koji nas se tjera garantujem vam da i mi znamo a i oni znaju da ne možemo opstati, mi se borimo za svoj opstanak. U narednih par mjeseci bi najvjerovatnije trebao da izađe zakon koji bi bio donesen na nivou Federacije u kojem bi mi imali, kako mi kažemo u narodu, paušalni sistem. Ukoliko to izađe, mi odmah se registrujemo”, rekao je Sabahudin Babović, zakupac poslovnog prostora u JP Tržnica Zenica.

“Niko nas nije kontaktirao što je još jedan dokaz  koliko je u biti vlastima stalo da se ovaj problem riješi. A protesti će trajati svaki dan do kraja radnog vrmena, a ukoliko ni to ne dadne rezultate preselićemo se i biti 24 sata ovdje”, kaže TO2/ Nermin Bećirović, zakupac poslovnog prostora u JP Tržnica Zenica.