ZDKKulturaZeničko pozorište otvara 67. umjetničku sezonu

Zeničko pozorište otvara 67. umjetničku sezonu

Bosansko narodno pozorište Zenica sutra će premijernom koprodukcijskom predstavom “Mrtve ribe plivaju na leđima”, autora Josipa Mlakića, otvoriti  67. umjetničku sezonu.

Predstavu je postavila mostarska rediteljica Tanja Miletić-Oručević i ovo je prva koprodukcija tri teatra – Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dramski prvijenac višestruko nagrađivanog književnika i scenariste Josipa Mlakića je i praizvedba njegovog teksta, koji je okupio glumački tim sa sedamnaest glumaca iz tri teatra.

Adaptaciju Mlakićevih kratkih priča “Mrtve ribe plivaju na leđima” uradili su Dragan Komadina i rediteljica, a predstava obrađuje ratne rane hrvatsko – bošnjačkog sukoba i postratnu svakodnevnicu sa kojom se susrećemo.

“Ovakvi umjetnički projekti su puno više od pukog koprodukcijskog i poslovnog partnerstva, a nama je to i doživljaj jer ćemo ovu hercegovačko-bosansku pozorišnu energiju predstaviti publici u novoj umjetničkoj sezoni”, kaže direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić.

Premijera predstave Josipa Mlakića “Mrtve ribe plivaju na leđima”, u režiji Tanje Miletić-Oručević, igra se na centralnom dijelu Velike scene BNP-a večeras u 19 i 30 sati, a prva repriza predstave će biti u nedjelju, 2. oktobra, također u 19 i 30 sati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE