SvijetRegijaŽivković: Povlačenje osoblja Ambasade u Skoplju je obična farsa Aleksandra Vučića

Živković: Povlačenje osoblja Ambasade u Skoplju je obična farsa Aleksandra Vučića

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić navodi da je razlog za to pojačano ofanzivno obavještajno djelovanje prema Srbiji i njenoj Ambasadi, kao i da postoji i mješanje “stranog faktora”.

Dačić, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu željeli govoriti o tome ko vrši obavještajno djelovanje prema Srbiji, kao ni na koji strani faktor misle.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Nove stranke Zoran Živković kaže u komentaru za bh. novinsku agenciju Patria da je slučaj sa Ambasadom Srbije u Skoplju nezapamćen potez srbijanskih vlasti, te da je riječ isključivo o skretanju pažnje srbijanske javnosti sa važnih stvari u zemlji, ali nikako o ozbiljnim razlozima koji bi mogli dovesti do toga.

„Vučić vješto manipuliše građanima. Ali, treba znati da možete da lažete građane, ali ne možete da lažete sve građane, i ne možete da lažete sve građane sve vrijeme“, rekao je Živković.

On je dodao da je praksa da se na konsultacije pozovu ambasadori, ili otpravnici poslova, ali je nezapamćeno da neko na konsultacije zove i vozače i kafe kuharice.

„Onda je to evakuacija. A to se dešava samo u slučaju prekida diplomatskih odnosa sa nekom zemljom, ili ne daj Bože u slučaju rata“, smatra Živković, dodajući da je posve jasno da je slučaj Ambasade u Skoplju velika farsa iza koje stoji aktuelna srbijanska vlast.

Lider Nove stranke smatra da Vučić javnosti nije ponudio niti jedan valjan razlog zbog čega se odlučio pozvati na konsultacije osoblje Ambasade Srbije u Skoplju, dok je priču o obavještajnom djelovanju protiv Srbije nazvao izmišljotinom.

Na pitanje koliko može biti istine u tome da se Vučić na ovakav radikalan potez odlučio zbog toga što bi Makedonija mogla biti jedna od zemalja predlagača ulaska Kosova u Unesko, Živković je uzvratio kontra pitanjem da li to znači da će Srbija pozvat na konsultacije i osoblje iz ambasda u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji, jer je sigurno da Makedonija neće biti jedina zemlja koja će predložiti da Kosova uđe u Unesko.

„Postoje drugi načini kako se može braniti Kosovo, ako je to razlog ovog poteza“, rekao je Živković za NAP.

Sagovornik agencije Patria iz Vlade Makedonije, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije već sprema odgovor na porez srbijanskih vlasti.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE