ZDKKulturaZmijanjski vez u Muzeju Grada Zenice

Zmijanjski vez u Muzeju Grada Zenice

– Izložba Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez-svjetsko kulturno nasljeđe” autora Danijele Đukanović, muzejske savjetnice, etnologinje, gostovat će u Muzeju Grada Zenice od 23. maja do 19. juna ove godine.

Gostovanje ove izložbe po gradovima Bosne i Hercegovine prilika je za lokalno stanovništvo da se upozna s prvim elementom nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz BiH koji je upisan na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva 2014. godine.

Izložba se sastoji od 50 trodimenzionalnih eksponata na kojima je prikazan Zmijanjski vez i više od 20 dvodimenzionalnih eksponata fotografija iz muzejske fotodokumentacije.

Na izložbi su predstavljeni i nosioci izrade Zmijanjskog veza u 21. vijeku i njihovi radovi.

Dizajn izložbe je uradila viši muzejski tehničar dokumentarista Ljiljana Korać. Konzervaciju predmeta za izložbu uradila je Dragana Radoja, viši konzervatorica za tekstil, saopćeno je danas iz Muzeja RS-a.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE