BiHPrivredaZnačaj i isplativost kvalitetne stočne hrane

Značaj i isplativost kvalitetne stočne hrane

Stočnom hranom bavi se čitava jedna nauka, iako se na površini čini da je prehrana životinja iznimno komotan posao. Međutim, koliko je bitna kvalitetna stočna hrana? Na to pitanje najbolje bi nam mogli odgovoriti stručnjaci sa veterinarskih i poljoprivrednih fakulteta, u okviru kojih postoje katedre koje se bave isključivo tematikom prehrane domaćih životinja, pružajući fundamentalna znanja o karakteristikama hrane za životinje i njenoj primjeni, o tehnologiji proizvodnje važnijih vrsta stočne hrane, te o značaju hrane i ishrane sa aspekta zaštite zdravlja životinja i osiguranja visoke, kvalitetne i rentabilne proizvodnje.

Zašto je ovo važno? Posljednjih godina kod potrošača se razvila sumnja u namirnice životinjskog porijekla, zbog kravljeg ludila, pojave dioksina u mesu, trihineloze u svinjogojstvu i ptičije gripe, pa je više nego ikada bitno posvetiti pažnju adekvatnoj prehrani životinja.

Direktni gubici

U intenzivnoj stočarskoj proizvodnji troškovi hranidbe su najveća stavka u ukupnim troškovima proizvodnje, bez obzira na vrstu domaćih životinja. Obrok koji nije primjeren proizvodnim potrebama životinja može dovesti do direktnih ekonomskih gubitaka, u obliku prevelike potrošnje stočne hrane ili smanjene količine i kvalitete stočarskih proizvoda. Također problem mogu predstavljati i gubici koji na prvi pogled nisu primjetni, kao što su smanjena reproduktivna sposobnost ili slabije zdravstveno stanje životinja.

Ako životinje izgledaju zdravo, a ne daju dovoljne količine jaja, mlijeka, mesa nešto nije uredu, a to nešto najčešće je pogrešan odnos u količini energije i proteina u ishrani. Dakle, iznimno je važno voditi računa koliko je koja hrana zdrava, da li je genetski modificirana, kako utiče na živinu, preživare, svinje…

O svemu tome razmišljaju i u fabrici stočne hrane Hrana produkt, sa kojima smo razgovarali o benefitima pravilne prehrane životinja. Svojim proizvodima ovaj proizvođač obećava farmerima najkvalitetniju hranu, koja će na duge staze obezbijediti prirast i produktivnost, odnosno vrhunske rezultate. Konzumacija takve hrane u konačnici doprinosi povećanom zdravlju stoke.

Vrhunski rezultati

“Ako govorimo o produktivnosti možemo pričati o smješama za krave koje se koriste za visokoproduktivna grla, a koja podmiruju sve potrebe za visokom proizvodnjom mlijeka. Najbolje rezultate pokazale su smješe GKM – 18% PLUS i GKM – 20 % koje su doprinosile proizvodnji do 30 litara mlijeka dnevno. Potpuna smješa sadrži optimalnu količinu organski vezanih minerala, beta karotena, kao i optimalnu količinu vitamina, što je neophodno” kazao nam je dipl. inž. stočarstva Mihajlo Bukovski iz Hrana Produkta.

U kontekstu ishrane junadi, farmeri koji su koristili potpune smješe GJ – 12% i GJ 14% PLUS bili su vrlo zadovoljni.

“Visokokvalitetna hraniva u ovim smješama doprinijela su vrhunskim rezultatima u odgoju i tovu. Potpune smješe sadrže visok nivo energije, visok nivo svarljivih proteina te sadrže fitobiotike koji povoljno utiču na varenje hrane i iskorištavanje hranljivih materija.” riječi su Bukovskog.

Mada to uzgajivači stoke znaju, na gazdinstva bi zapravo trebali gledati kao na odgojne institucije. Da bi se djeca pravilno razvila i bila u mogućnosti dati sve ono što se od njih traži, ključno je dobro ih i zdravo hraniti. Stočarstvo je mukotrpan posao koji značajno može doprinijeti kvaliteti života, pod uslovom da se između ostaloga ispoštuju i zakonitosti pravilne ishrane.

Ako želite svojoj stoci i sebi najbolje, Hrana produkt radi za vas.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE