PreporukaLikeZnačajan program za 55 godina Nobelove nagrade Andriću

Značajan program za 55 godina Nobelove nagrade Andriću

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine slavi 55 godina rada u godini kada se obilježava i pedeset peta godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Tim povodom zaposlenici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti pripremili su program, koji je prije svega značajan po onome što donosi, a o čemu je bilo više  riječi danas na  pres-konferenciji na kojoj su najavljena događanja od 18. do 28. juna.

Tako će u okviru ovih dviju značajnih godišnjica  biti održani :izložba Mostovi Nedima Mušića, otvorenje i proširenje Stalne postavke Muzeja, promocija audiovodiča kroz stalnu postavku, promocija digitalnog izdanja originalnog rukopisa „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića, predstava SARTR-a Vesela večer, izložba „Poljska u bh. teatarskom srcu“.

Digitalno izdanje Andrićeve “Na Drini ćuprije”  uredio je   Damir Arsenijević, a podršku je dala Fondacija za historijsku baštinu.

Inače po Andrićevoj  želji  originalni rukopis romana njegovog romana nalazi se u vlasništvu Muzeja.

Chris Bennett iz Fondacije istakao je da je na ovaj način Andrićev roman sačuvan za buduće generacije.

Ambasador Poljske  u BiH  Andrzej Krawczyk povodom programa koji je realizovala savjetnica u Muzeju Amina Abdičević  „Poljska u bh. teatarskom srcu“ naveo je da ne postoji pozorište u BiH koje  nije postavilo na scenu  nekog poljskog dramskog pisca.

On je također izrazio  zadovoljstvo i obilježavanjem  godišnjice Nobelove nagrade Ivi Andriću, jer kako  je istakao Andrić je studirao u Krakovu.

Ime savjetnice Muzeja Amine Abdičević veže se za još jedan događaj značajan za Muzej. Riječ je o  tome da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti  prvi put dobija stalnu postavku vezanu za pozorišnu umjetnost.

Kako kaže Abdičević tu je predstavljena kratka povijest bh. pozorišnih institucija, dramskih pisaca, scenografa, glumaca, kostimografa. Ukratko sve ono što čini povijest bosanskohercegovačke teatarske umjetnosti.

Direktorica Muzeja književnosti  i pozorišne umjetnosti Šejla Šahabović izrazila je zadovoljstvo  i zahvalu onima koji su pomogli poput amabasada  Poljske, Norveške, volontera i svih koji su dali podršku.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine osnovan je  1961. godine  pod nazivom Muzej književnosti Bosne i Hercegovine. Svoje sadašnje ime dobio je  1977. godine.

Prema procjeni  Muzej  posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki koje broje više od dvadeset hiljada eksponata.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE