BiHPolitikaZvizdić: Evropska perspektiva mora biti prisutna na zapadnom Balkanu

Zvizdić: Evropska perspektiva mora biti prisutna na zapadnom Balkanu

Učesnici sastanka su saglasni da na zapadnom Balkanu mora biti prisutna evropska perspektiva, zatim da želimo aktivnije i češće prisustvo predstavnika EU te veći obim investicija na ovom prostoru – kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka koji je u Sarajevu okupio premijere zapadnog Balkana.

Dodao je da je sastanak imao za cilj da se učesnici dogovore i prezentiraju zajedničke interese i inicijative za samit koji će ove godine biti održan u Trstu.

– Najčešći pojmovi koji su se čuli su evropske integracije, ekonomska saradnja, infrastrukturno povezivanje zapadnog Balkana, daljnja saradnja u oblasti obrazovanja kako bi se razbile predrasude koje postoje te najvažnije, pitanje očuvanja mira i stabilnosti u regiji – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da su govorili i o mnogim inicijativama, kao što je kreiranje jedinstvenog tržišta, brži protok ljudi i kapitala, uklanjanje carinskih barijera te kreiranje informacionog sistema kojim bi bile uvezane sve granične ispostave zapadnog Balkana. Također su govorili i o kreiranju određenih asocijacija kao što je asocijacija privrednih komora.

Zvizdić je istakao da su govorili i o problemima na zapadnom Balkanu te dodao da nisu htjeli sakriti one koji su dobili određenu dimenziju u posljednjih nekoliko mjeseci.

– Ali svi smo potpuno orjentisani na kreiranje ambijenta kvalitetne saradnje, međusobnog razmijevanja i saradnje te stabilnosti i mira kao preduvjeta napretka. Ovo je dobar primjer saradnje zemalja regiona i poruka EU da se svi u regionu mogu dogovarati i razgovarati –  poručio je.

Premijeri zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin bio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

Cilj sastanka je bio približavanje ovog regiona Evropskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, kao i saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

Učesnici sastanka su bili premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku je prisustvovao i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano, jer je Italija domaćin samita predstavnika zemalja zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

visoko.ba/fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE