Naslovnica BiH Regija Zvizdić nakon...

Zvizdić nakon zajedničke sjednice: Građanima iz FBiH omogućena kupovina nekretnina u Hrvatskoj

Nakon završene zajedničke sjednice Vijeća ministara (VM) BiH i Vlade Republike Hrvatske, javnosti su se obratili predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

43
PODIJELI

Zvizdić je rekao da je razmatrano više od 50 tačaka koje su se našle na dnevnom redu i da to pokazuje spremnost dviju vlada da se nastavi raditi na unapređenju odnosa BiH i Hrvatske.

Kako kaže, posebno su istaknute evropske integracije BiH, što je našoj zemlji najvažniji vanjskopolitički prioritet, te lakši protok robe, kapitala i ljudi. Zvizdić je rekao da je dogovoreno otvaranje novih graničnih prijelaza.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da nisu izostavljene ni teme koje opterećuju odnose BiH i Hrvatske poput odlaganja nuklearnog otpada. On je rekao da je riješeno pitanje u domenu imovinskih prava tj. kupovine nekretnina od građana FBiH u Hrvatskoj.

Zvizdić je ocijenio da su odnosi BiH i Hrvatske izrazito prijateljski i da susjedna zemlja snažno lobira u smislu EU integracija BiH.

Plenković je kazao da je za njih važno da ovaj sastanak ostane referentan u mozaiku odnosa Hrvatske i BiH. Kako kaže, činjenica je da se u trosatnoj raspravi prošlo 50 tačaka dnevnog reda u kojima su se dotakli svih važnih pitanja.

Istakao je da Hrvatskoj nema važnije države od BiH u bilateralnom smislu. On je rekao da Hrvatska ima namjeru snažno podupirati BiH kao cjelovitu državu na putu ka EU.

Premijer Hrvatske kazao je da je Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH u proteklih nekoliko godina i da je za Hrvatsku važan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u našoj zemlji. Istakao je da od svih očekuju da urede odnose u BiH i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio uređen prije izbora 2018. godine.

Plenković je rekao da BiH u Hrvatskoj ima partnera, prijatelja i najsnažnijeg zagovornika EU puta. Kako kaže, povjerenje koje grade vlasti iskoristit će za rješavanje svih pitanja.

Nakon zajedničke sjednice potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović-Burić potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o evropskom partnerstvu.

Protokol o saradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba potpisali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i hrvatski ministar branitelja Tomo Medved.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj vladi Pjer Šimunović potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vladi Republike Hrvatske Nada Murganić potpisali su Memorandum o saradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.