BiHZvizdić ocijenio da je 2016. bila najuspješnija evropska godina za BiH

Zvizdić ocijenio da je 2016. bila najuspješnija evropska godina za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, obrazlažući poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, konstatirao da je Vijeće ministara u svim prioritetnim oblastima ostvarilo i vidljiv i mjerljiv napredak i progres, te da svi parametri idu u prilog i u korist ovoga Vijeća ministara.

Zvizdić je napomenuo da su definirali nekoliko najvažnijih prioritete među kojima su: dinamiziranje procesa evropskih integracija i aktivan rad na realizaciji Talinskog uvjeta, odnosno uknjižbe perspektivne  vojne imovine kao jednog od najvažnijih uvjeta za aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u; ekonomski rast i razvoj; vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i svih oblika ekstremizma te jačanje i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Zvizdić je detaljno informirao poslanike o aktivnostima Vijeća ministara BiH u prošloj godini, istaknuvši da je  2016. godina, poslije niza godina u kojima je proces evropskih integracija bio usporen, a u određenim periodima i blokiran, „sasvim sigurno najuspješnija evropska godina za BiH“.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naveo da je postignut napredak u oblasti borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala i korupcije, uključujući izuzetno važnu borbu protiv terorizma, te je značajno unaprijeđena oblast regionane saradnje, posebno sa prvim susjedima.

– Iskrena posvećenost kontinuitetu procesa EU integracija, posvećenost daljem provođenju reformu i implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usklađivanje s pravnom stečevinom EU i dalje su bili i ostaju u vrhu prioriteta Vijeća ministara BiH kojim predsjedavam – kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da ostaju i dalje posvećeni procesu reformi u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Zvizdić je istaknuo da je osnova za stabilan ekonomski i politički napredak BiH dalje kretanje prema članstvu u NATO-u. Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina dosta učinila u procesu reformi, posebno u sektoru odbrane, što je realizirano uz značajnu podršku NATO-a.

– Tokom tog procesa, mi smo već preuzeli određene standarde NATO-a. Vrlo aktivno i predano radimo na realizaciji uvjete iz Talina kako bi Savez što prije mogao donijeti odluku o aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) – kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da su značajno pokrenute aktivnosti u vezi s uknjižbom vojne imovine, a poseban napredak je postignut u 2016. godini te je „od ukupno 57 perspektivnih vojnih lokacija upisano 27 koje se nalaze u Federaciji BiH, dok se 17 nalazi u procesu knjiženja, a osam u pripremi za knjiženje“.

– Smatramo da ćemo do kraja godine moći kredibilno realizirati uvjet koji bi nam mogao omogućiti aktivaciju MAP-a – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Naveo je da je Vijeće ministara BiH u 2016. nastavilo provedbu mjera iz Ekonomske reformske agende. U sklopu nadležnosti Vijeća ministara planirane su 34 mjere u Akcionom planu, a do kraja 2016. u potpunosti je realizirano 18 mjera, pet se kontinuirano provodi dok je za sedam mjera realizacija u toku.

– Dakle, stepen realizacije planiranih mjera za četverogodišnji period iznosi 55 posto na nivou Vijeća ministara, dok je u 2016. realizirano više od 90 posto mjera koje su bile planirane za tu godinu – napomenuo je Zvizdić, navodeći samo neke od aktivnosti Vijeća ministara u prošloj godini.

U toku je poslanička rasprava o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH u 2016. godini.

visoko.ba/fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE