BiHPolitikaZvizdić: Posjetom Srbiji pomirenje dići na viši nivo, negativna retorika ne koristi...

Zvizdić: Posjetom Srbiji pomirenje dići na viši nivo, negativna retorika ne koristi nikome

TV1: Kakva su očekivanja od posjete Beogradu i o kojim temama će biti govora? Čini se da je ovo prijeko potreban susret, posebno zbog tenzija koje vladaju u cijeloj regiji? 

ZVIZDIĆ: Ja sam prihvatio poziv premijera Vučića i biću u zvaničnoj posjeti Srbiji u naredni ponedjeljak. To će biti kontinuitet saradnje, prije svega dobrosusjedske saradnje između BiH i Srbije, dobre saradnje i dobrih relacija koje imamo premijer Vučić i ja i svakako saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, jer treba da imamo na umu da je prošle godine prvi put u zadnjih 20 godina održana zajednička sjednica sa kojom su pokrenuti brojni pozitivni procesi, prije svega, u smislu ekonomske saradnje i u smislu saradnje na brojnim poljima koji su u društveno-političkom značaju važni i za BiH i za Srbiju.

Smatram da dijalog i razgovor i dalje moraju ostati ključni instrumenti za rješavanje problema unutar regiona zapadnog Balkana. To su najbolji i najefikasniji instrumenti putem koji se može doći do zajedničkih rješenja ili definisanja najmanjeg zajedničkog sadržioca zajedničkih interesa koje možemo imati između BiH i Srbije. Sasvim sam da će i ova posjeta razinu dobrosusjedskih odnosa, razinu dobrih ekonomskih odnosa koji se nalaze u uzlaznoj putanji, pa i naravno procese pomirenja dići na veći nivo, nivo koji već može garantovati ili dati perspektive kvalitetnije budućnosti za sve građane i BiH i Srbije.

TV1: Znaju li se teme razgovora ili će se to tek dogovarati?

ZVIZDIĆ: Teme razgovora će dominantno biti ekonomske. Prije svega, u fokus ćemo staviti izgradnju zajedničkih projekata iz oblasti infrastrukture, bitnih za BiH i Srbiju, ali i kompletnu regiju zapadnog Balkana, u svjetlu onoga što se dešava unutar “Connectivity Agenda-e” zajedno sa EU, ali svakako ćemo se dohvatiti brojnih tema, društvenih i političkih, koje su u ovom trenutku aktuelne i značajne, jer uistinu smatram, a isto tako misli i kolega Vučić, da retorika zaista mora biti spuštena na jednu razinu prihvatljivog političkog dijaloga i političke korektnosti, jer radikalna retorika, dizanje tenzija, stvaranje blokada ne ide u korist niti BiH niti Srbiji niti kompletnom regionu.

Naš najmanji zajednički sadržilac je evropski put, put evropskih integracija ka kojem ide Srbija, ka kojem ide BiH. Sasvim sam siguran da unutar tih tema možemo naći veliki broj zajedničkih projekata.

TV1: Uskoro će se napuniti godina dana od predaje aplikacije za članstvo u EU. Od tada do danas šta se uradilo i o kojem obimu posla i napretku možemo govoriti?

ZVIZDIĆ: Možemo govoriti o vrlo kredibilnom napretku u oblasti evropskih integracija. Godina 2016. bila je uistinu najuspješnija evropska godina za BiH, počevši od 2000. godine kada smo napravili prve korake ka EU. Svi smo svjedoci i znamo da je posljednjih osam godina evropski put bio u potpunoj blokadi. Kao lošu i negativnu konsekvencu toga imali smo i potpunu ekonomsku stagnaciju i uopšte napredak unutar društveno-političkih i ekonomskih pitanja u BiH.

Sve je to sa predajom aplikacije prošle godine krenulo u pozitivnom smjeru. Ispunili smo tri veoma teška uvjeta, koji su otprilike prije tri godine izgledala potpuno nedostižna, kao što je kredibilna provedba reformske agende, usvajanje mehanizma koordinacije i protokola na SSP. Poslije toga, naša aplikacija je prihvaćena, dobili smo Upitnik na kojem se sada aktivno radi i odgovore pripremaju sve institucije na svim nivoima BiH.

Govorimo dakle o najuspješnijoj evropskoj godini BiH i sasvim sam siguran da ćemo mi, bez obzira na određene tenzije koje se na dnevnoj bazi stvaraju u BiH, nastaviti evropski put u onoj dinamici kako je to zacrtano unutar evropske agende BiH.

TV1: Pomenuli ste Upitnik Evropske komisije. U kojoj fazi je odgovaranje na njega? Jeste li zadovoljni tempom?

ZVIZDIĆ: U ovom trenutku jesam. Sve institucije, pogotovo institucije na nivou BiH, vrlo aktivno rade na pripremi odgovora iz Upitnika. Neko prvo prolazno vrijeme imaćemo krajem ovog mjeseca, odnosno 15. februara kada ćemo napraviti prvu analizu dobijenih odgovora. Nakon toga, kada sve odgovore skupimo i sa drugih nivoa vlasti, iskoristićemo mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija kao instrument koji će u konačnici uobličiti i definisati jedno pitanje, odnosno jedan glas ispred BiH.

Riječ je o velikom broju vrlo teških i kompleksnih pitanja, koje zahtijevaju veliki nivo stručnosti i profesionalnosti. U ovom trenutku stvari idu u dobrom pravcu, što ne znači da smo izbjegli sve moguće zamke, sve moguće blokade i sve moguće tenzije. Nažalost, još uvijek veliki dio politički aktuelnih i dnevnopolitičkih pitanja veže se za proces evropskih integracija, što nije dobar princip i dobar pristup. Nadam se da će svi politički akteri evropske integracije i ekonomski razvoj staviti kao dominantna pitanja u narednom periodu, te da dnevnopolitičke teme neće nikako nadvladati ono što jeste ključni prioritet BiH, a to je dalji put ka EU i dalje ekonomsko jačanje.

TV1: Niste se proteklih dana oglašavali o dešavanjima 9. januara na obilježavanju neustavnog Dana RS. Koliko to, uz učešće OS BiH, te retorika o otcjepljenju RS može ugroziti evropski put i kako ste doživjeli sve što se dešavalo proteklih desetak dana?

ZVIZDIĆ: Nisam se oglašavao u vezi s dešavanjima 9. januara, jer lanac komande OS kreće od Predsjedništva BiH, preko Ministarstva odbrane, Zajedničkog štaba, pa do komandi jedinica, što znači da niti ja kao predsjedavajući, niti Vijeće ministara nemamo formulacijsku ili ustavnu nadležnost u lancu komandovanja. Nas interesuje rad ministra i zamjenika ministra odbrane, koji odgovaraju za rad Vijeću ministara. Sačekat ćemo analize koje će izraditi formirana Komisija, izvještaj od ministrice odbrane očekujemo vrlo brzo, u narednih desetak dana i onda ćemo se odrediti o stavovima Vijeća ministara. Vrlo brzo ćemo imati i stav u vezi s prijedlogom smjene zamjenika ministra odbrane, a koji je došao iz SBB-a. Procesi koji se dešavaju mogu imati veoma teške i dugoročne posljedice na sve pozitivne procese u BiH. To je loša poruka za ekonomski razvoj, to je loša poruka za investitore, jer je za njih sigurnost, stabilnost i mir osnovni preduslov za bilo kakvo ekonomsko ulaganje. Negativna retorika ne pomaže nikome i neophodno je podići nivo međusobnog razumjevanja, te shvatiti da prava koja tražite za sebe ili narod, ista takva morate omogućiti i drugim narodima i građanima BiH.

Neki dan sam vidio izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića koji kaže da preporučuje Srbima da se oštro i napadno bore za svoje stavove. Znači li to da istu takvu preporuku daje i drugim narodima? Da prihvata i podržava da se i drugi bore za stavove ili smatra da je to ekskluzivno pravo jednog naroda? Ako je samo pravo jednog naroda, onda ćemo naravno biti u stalnim tenzijama i blokadama. Ako svako ima pravo da se bori za svoje stavove i poštivanje digniteta, onda će to biti nivo konkretnog političkog dijaloga unutar kojeg ćemo doći do pravih rješenja. Negativna retorika nikome ne pomaže. Najmanje onima koji je forsiraju. Na jednoj strani može imati kratkoročne pozitivne efekte unutar jednog naroda ili grupacije, ali dugoročno destruira pozitivne procese i ekonomski razvoj entiteta i BiH, te onemogućava da dođemo do baznih ciljeva – novog zapošljavanja, dobrog ambijenta za mlade, te mira i stabilnosti na našim prostorima.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE