ZDKZZO ZDK: Pomak u naplati doprinosa za zdravstvo

ZZO ZDK: Pomak u naplati doprinosa za zdravstvo

U prva 4 mjeseca tekuće godine bilježi se određeni pomak u naplati obaveznog zdravstvenog osiguranja od najvećih dužnika, rudnika uglja, potvrdila je u razgovoru za RTV Zenica Mirzeta Subašić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona.

U ovoj godini Rudnik Kakanj počeo je sa redovnom uplatom tekućih obaveza, pri čemu je do sada ukupno uplaćeno 1 milion i 355 hiljada maraka, te dio starog duga od 600 hiljada maraka, što ukupno iznosi blizu 2 miliona maraka.

Rudnici Breza i Zenica još nisu počeli sa uplatama za tekuće obaveze, već uplaćuju dio starih dugovanja, zbog penzionisanja svojih uposlenika. Njihove uplate do sada iznose pojedinačno oko 100 hiljada maraka.

Među većim dužnicima, podsjeća direktorica Subašić su i Metalno Zenica, Željeznice FBiH i Krivaja Zavidovići.

“Po osnovu pojačanih uplata najvećih dužnika, koje se očekuju u prvom polugodištu, uslijedit će i rebalans ovogodišnjeg plana Zavoda, što u konačnici znači da bi i zdravstvene ustanove na području Kantona mogle dobiti veća sredstva”, kazala je Subašić.

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE