Naslovnica Auto 1 kg Ferrarij...

1 kg Ferrarija skuplji od 1 kg dragocijenog zlata

33

Za klasični Ferrari 250 GTO iz 1962. sa pravom može da se kaže da je “zlata vrijedan”. Pa čak i više od toga.

Zlato se dugo smatralo jednom od najvrijednijih i najstabilnijih investicija, a danas se slično može reći za rijetke klasične automobile, kao što je ovaj Ferrari star više od pola vijeka.

Model 250 GTO drži rekord kada je riječ o oldtajmerima prodatim na aukcijama, s obzirom da je u augustu u Montereju dostigao cijenu od čak 48.405.000 dolara. Ispostavilo se da ga ova astronomski velika suma novca čini i bukvalno vrijednijim od zlata.

Naime, Ferrari 250 GTO ima masu od 880-950 kg, u zavisnosti od izvora informacije. Ako se kao mjerodavna uzme donja granica od 880 kg, ispada da 1 kg ovog automobila vrijedi oko 55.000 dolara, dok u slučaju nepovoljnije varijante i mase od 950 kg, kilogram Ferrarija košta oko 51.000 dolara.

Sa druge strane, kilogram zlata je početkom januara vrijedeo “samo” 41.430 dolara, što 250 GTO čini skupljim od odgovarajuće količine ovog dragocjenog metala.

Iako je riječ o ekstremom slučaju, s obzirom da samo poneki oldtajmer može da se približi ili čak nadmaši cijenu od 50 miliona dolara, tržišna kretanja posljednjih godina pokazuju da vrijednost sličnih klasičnih automobila konstantno raste i da mnogi bogati kolekcionari na njih gledaju kao na unosnu investiciju.

federalna.ba/B92.net

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.