Naslovnica Svijet 110 miliona d...

110 miliona dolara za palestinske izbjeglice

24

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je zemlje članice da nastave finansirati UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice na donatorskoj konferenciji na kojoj je prikupljeno više od 110 miliona dolara poručivši da je važno nastaviti “mirovne napore radi ostvarenja vizije o dvije države, Izraela i Palestine koje žive jedna uz drugu u miru”

Guterres je govorio na donatorskoj konferenciji u New Yorku za UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama u utorak kada se u Bahreinu na inicijativu američke administracije održava radionica o palestinskoj privredi koja nudi Palestincima program vrijedan 50 milijardi dolara, piše Reuters.

“Smjerno pozivam sve donatore da nastave pomagati UNRWA-u na lanjskoj razini”, rekao je glavni sekretar Ujedinjenih naroda. “Znamo za što su namijenjena sredstva: za školovanje pola miliona djece, 8 miliona ljrkarskih pregleda na godinu i hitnu humanitarnu pomoć za 1,5 miliona ljudi”.

“Samo u Gazi UNRWA hrani milion palestinskih izbjeglica”, podsjetio je.

Po riječima glavnog povjerenika UNWA-e Pierrea Kraehenbuehla, zemlje su se u utorak obvezale da će uplatiti agenciji “više od 110 miliona dolara”. U usporedbi s 39 do 40 miliona koliko je dobiveno lani na istoj konferenciji, “ovo je jako dobra svota”, izrazio je zadovoljstvo Kraehenbuehl pred novinarima.

“Ovo mi daje nadu”, dodao je, istaknuvši “veoma dobru potporu” pojedinih zemalja na konferenciji.

U 2018. UNRWA je uspjela zahvaljujući dodatnim uplatama država članica i unutarnjim uštedama nadoknaditi prekid američkog financiranja i pokrpati globalnu rupu od 446 miliona dolara.

SAD i Izrael protive se činjenici da Palestinci mogu status izbjeglice prenositi na djecu i žele smanjiti broj osoba koje imaju pravo na pomoć UNRWA-e, a Palestinci taj pokušaj vide kao kršenje njihovih prava.

UNRWA koja je osnovana 1949., drži škole i pruža medicinsku pomoć za 5 miliona palestinskih izbjeglica u Jordanu, Libanonu, Siriji, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.