SvijetBliski istokSigmar Gabriel: Zemlje Zaljeva trebaju započeti direktne pregovore

Sigmar Gabriel: Zemlje Zaljeva trebaju započeti direktne pregovore

“Koliko god dugo potraje kriza u vezi s Katarom, isto toliko će biti duboka i ozbiljna i neslaganja među tim zemljama. Nadamo se da će sve strane, što je prije moguće, održati direktne pregovore”, rekao je Gabriel nakon sastanka u Berlinu s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Dodao je kako Berlin očekuje da Iran zauzme konstruktivnu ulogu u vezi s diplomatskom krizom u Zaljevu, dodajući da bi i evropske zemlje mogle poduzeti potrebne napore na rješavanju pomenute krize.

Na pitanje novinara o “listi zahtjeva” za Katar, koju su 23. juna objavile zaljevske zemlje, Gabriel je istakao da je pomenuta lista početak, a ne kraj mogućih pregovora.

Među zahtjevima Saudijske Arabije i njenih saveznika se nalazi i gašenje mreže Al Jazeera i reduciranje odnosa s Iranom.

Njemački ministar se dotakao i nuklearnog sporazuma s Iranom, naglasivši da je ovim sporazumom spriječen mogući sukob.

Zarif je istakao da Iran i Njemačka dijele mišljenja u vezi s potrebom rješavanja problema u Zaljevu.

Dodao je kako Teheran također dijeli mišljenje da se problemi trebaju rješavati dijalogom i mirnim putem.

“Iznijeli smo prijedloge kako bi se postiglo političko rješenje za Siriju. Isto tako i za Jemen. Nadam se da će i druge zemlje koje su aktivne u regionu iskoristiti ovu priliku i pomoći postizanju mira. Nadamo se da ćemo, zajedno s Turskom i Rusijom, pronaći rješenja kako bi bila okončana kriza u Siriji. Vjerujem da smo imali dobre pregovore”, rekao je Zarif.

Na kraju je još dodao da je žalosno što je američki Vrhovni sud u ponedjeljak donio odluku prema kojoj Trumpova zabrana ulaska muslimanima u SAD djelimično ostaje na snazi.

Naglasio je da pomenuta zabrana neće doprinijeti borbi protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif se nalazi u posjeti Njemačkoj.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE