Naida Delibašić (SBB): Zašto trudnice u Kaknju moraju plaćati CTG i zašto Dom zdravlja nema taj aparat?

2665

Naida Delibašić (SBB), zastupnica u Skupštini ZDK na današnjoj sjednici postavila je dva pitanja. Prvo je bilo vezano za Dom zdravlja u Kaknju i problem sa kojim se susreću tamošnje trudnice, dok je drugo pitanje aktueliziralo nedavni negativan izvještaj CCI o radu aktuelne vlade ZDK. Pitanja prenosimo u cjelosti.

MARKETING

Zašto u Domu zdravlja Kakanj nema CTG aparat? Znamo da imamo veliki broj trudnica u Kaknju koje moraju plaćati CTG, a znamo koliko puta moraju to učinitii do poroda. Koji je način da im se isti omogući u Domu zdravlja?

Obrazlozenje:

Kardiotokografija (CTG) podrazumijeva grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida maternice tijekom trudnoće i tijekom porođaja. Metoda istovremeno očituje stezanje maternice i otkucaje srca ploda. Stezanja maternice / (kontrakcije) i otkucaji srca ploda bilježe se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na prednji trbušni zid (kožu na trbuhu). U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i bilježe na posebnom pokretnom trakastom papiru. Na osnovu izgleda linija (krivulja), određuje se stanje ploda, kao i njegova eventualna ugroženost tijekom trudnoće ili porođaja.

……….

Ovih dana smo čuli i pročitali iz CCI da Skupština i Vlada ZDK u prvom polugodištu 2017 nisu radili na očekivanom nivou imali su dosta loše rezultate. U mnogim segmentima a posebno loše realizacije zakonodavnog plana za 2017 godinu, te ustvajanja strategija od strane obje institucije. Šta i kako planirate uraditi do kraja godine kako bismo ispunili vlastite planove rada i sve učinili da izbjegnemo ili znatno reduciramo kritike javnosti u slučaju CCI-a je sasvim opravdana!

 

Komentari

komentara